31.3.11

Σιωπηρή παράταση μας έδωσαν οι Βρυξέλλες

Στις 15 Απριλίου «πακέτο» αποκρατικοποιήσεις και μέτρα ως το 2015

Σιωπηρή παράταση 15 ημερών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση για να καταρτίσει και να παρουσιάσει το πλέγμα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας ως το 2015.

Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η ασάφεια που επικρατεί για το εάν το έλλειμμα του 2010 θα ξεπεράσει τελικώς το 10% του ΑΕΠ, ήταν δύο μόνο από τις αιτίες που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση να δώσει δυο εβδομάδες επιπλέον χρόνο στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ετσι, αντί για την αρχική προθεσμία που εξέπνεε κανονικά σήμερα, 31 Μαρτίου, το πακέτο θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα «ανάψει» το τελικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Πρόκειται για το ευρύτερο το πακέτο θεσμικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών, με τρεις κύριες συνιστώσες:

- Μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-15.

- Πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

- Μέτρα άμεσης εφαρμογής, εντός του 2011, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων και των νέων υποχρεώσεων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, η οποία θα ανακοινωθεί από την Eurostat στις 26 Απριλίου. Τα τελικά στοιχεία του θα αποσταλούν σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «τρέχει» για να ολοκληρώσει την κοστολόγηση των μέτρων και να ενημερώσει τους υπουργούς που θα «χρεωθούν» μέρους του πακέτου των περικοπών.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=392834

Για τα μέσα Απριλίου μετατέθηκε η επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα

Για τα μέσα Απριλίου μετατίθεται η επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομική στρατηγικής της περιόδου 2012-2015, αλλά και για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της εφετινής χρονιάς.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα έστελναν στις 4 Απριλίου εκπροσώπους στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν και να εγκρίνουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις ύψους 22 δισ. ευρώ που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα έως το 2015, τελικά οι καθυστερήσεις στην σύνταξη του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής μεταθέτουν την έλευση των στελεχών της τρόικας κατά μία ή δύο εβδομάδες.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101983

 

No comments: