28.3.11

«Κούρεμα» στα ομόλογα των τραπεζών ζητεί η ιρλανδική κυβέρνηση

Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί τον επιμερισμό του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών της χώρας και στους κατόχους των τραπεζικών ομολόγων και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου.

Ο υπουργός Γεωργίας Σάιμον Κόβενι, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι ο συνάδελφός του, υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νόοναν, θα ζητήσει μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και θα καθορίσουν τις ανάγκες τους για νέα κεφάλαια (εκτιμώνται σε 25 με 30 δισ. ευρώ), την έγκριση της ΕΕ ώστε να φέρουν μέρος της ζημιάς των τραπεζών και οι κάτοχοι των ομολόγων τους.

Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, οι ιρλανδικές τράπεζες ενισχύθηκαν με 35 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι οι συνολικές τους ανάγκες σε νέα κεφάλαια ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτό το αίτημα αποτελεί τμήμα της διαπραγματευτικής τακτικής του Δουβλίνου, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις του Βερολίνου και του Παρισιού για αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (12,5%) που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η ΕΕ δεν συμφωνεί με τον επιμερισμό του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών στους ιδιώτες ομολογιούχους, καθώς ανησυχεί για τη μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρω-περιφέρεια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δεν ασχολήθηκαν με το θέμα της Ιρλανδίας (ζητεί βελτίωση των όρων δανεισμού), εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής.

«Είναι πιθανώς μία διαπραγματευτική τακτική, ώστε να κερδίσουν μία καλύτερη συμφωνία από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να αυξήσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και συνεπώς δεν έχουν κάτι άλλο να διαπραγματευτούν», αναφέρει ο οικονομολόγος της Bloxham Stockbrokers, Άλαν ΜακΚουέιντ.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, οι τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση της κυβέρνησης της χώρας έχουν ένα υπόλοιπο 16,4 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ομολόγων που δεν είναι εγγυημένα ή καλυμμένα.

«Η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί μία διατηρήσιμη και συνεκτική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά επίσης ένα στοιχείο επιμερισμού του βάρους καθώς και ένα πακέτο χρηματοδότησής τους», είπε ο κ. Κόβενι, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γίνουν ευαίσθητες και δύσκολες συζητήσεις».

Η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αν διαπιστωθεί ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλες ανάγκες σε νέα κεφάλαια, να μετατραπούν σε μετοχές, κάτι που θα ισοδυναμεί με ένα τεράστιο «κούρεμα» για τους πιστωτές.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «οι αγορές είναι ήδη μπροστά από εμάς», αποδεχόμενες ότι υπάρχει «η δυνατότητα, αν όχι η πιθανότητα, ότι οι κάτοχοι των ομολόγων μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν κάποιο μέρος της ζημιάς».

Οι δηλώσεις του κ. Κόβενι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του πρωθυπουργού Έντα Κένι, ο οποίος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ιρλανδία επιδιώκει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε αυτή να προσφέρει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη που δίνεται μέσα από τις τακτικές δημοπρασίες της, για να αντιμετωπισθεί καλύτερα η κρίση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας.

«Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας, αλλά η μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα είναι πολύ πιο σταθερή και προφανώς θα δώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας στις αγορές», είπε ο κ. Κένι.

Εφόσον η ΕΚΤ φανεί «γενναιόδωρη», τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ενός «κουρέματος» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν άκριτα δανείσει τεράστια ποσά στις ιρλανδικές τράπεζες.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101495

_______________________________________

Τρομερό!
Περίμενα μια κίνηση από τους Ιρλανδούς, να δούμε πως θα εξελιχθεί...

Μετά το δίδυμο Πορτογαλία-Ισπανία,
έχουμε το
Ιρλανδία-Μεγ. Βρεταννία

No comments: