18.4.12

δεν είναι εάν, αλλά πότε - Ισπανία και Ιταλία "βυθίζουν" τις ευρωαγορές - Βουτιά 4% για Μαδρίτη και 2,4% για Μιλάνο... και νέες φήμες για σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας...

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τετάστη οι ευρωαγορές, με φόντο τις ανησυχίες γύρω από την Ισπανία και την Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία αποτέλεσαν την "καρδιά" του σημερινού sell off.
Ο εφιάλτης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους απειλεί πλέον εμφανώς την Ισπανία και την Ιταλία, με τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, στη σκιά της ραγδαίας αύξησης των ισπανικών και ιταλικών spreads και των ανανεωμένων φόβων για την ανάγκη στήριξης δύο "πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν, αλλά και πολύ μεγάλων χωρών για να διασωθούν".
Την ίδια ώρα, νέες φήμες στις αγορές αναφέρουν πως ήδη βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο στήριξης της Ισπανίας...
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην πραγματικότητα, η κρίση χρέους δεν έφυγε ποτέ. Ήταν θέμα χρόνου πότε θα έκανε την εμφάνισή του το επόμενο «επικίνδυνο έλλειμμα». Έτσι και έγινε....
Πιο αναλυττικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 257,71 μονάδες και το -0,67%.
Στο -0,38% και τις 5.745 μονάδες έκλεισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 3.240 μονάδες και στο -1,59%. Ο γερμανικός DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 6.732 μονάδες και το -1,01%.
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό ΜΙΒ στις 14.580 μονάδες και στο -2,42%. Τέλος, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 βούτηξε στις 7.079 μονάδες και το -3,99%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 στις 5.188 μονάδες (-0,94%).

Οι φόβοι για την Ισπανία...
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφτασε πέρυσι το 8,5% του ΑΕΠ. Φέτος θα πρέπει αυτό να μειωθεί στο 5,3%. Υψηλή προτεραιότητα της Μαδρίτης, η εφαρμογή ενός προγράμματος περικοπών. Κι αυτό σε μια περίοδο συρρίκνωσης ισπανικής οικονομίας.
Ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank διακρίνει τον κίνδυνο ενός σπιράλ ύφεσης και λιτότητας που θα οξύνει το πρόβλημα:
«Πέραν τούτου, η Ισπανία ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες της φούσκας στην αγορά ακινήτων. Η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης του κλάδου των κατασκευών» υπενθυμίζει ο Κρίστιαν Σουλτς.

«Ωρολογιακή» βόμβα τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία που αγγίζουν το 8,16%
Σε «ωρολογιακή» βόμβα τείνουν να εξελιχθούν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία, τα οποία δείχνουν συνεχώς αυξητικές τάσεις σε μία χώρα, στην οποία η ανεργία έχει αγγίξει το 23%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, τα επισφαλή δάνεια προς τις ισπανικές τράπεζες αγγίζουν το Μάρτιο το 8,16% σε σύγκριση με το 7,91% του Φεβρουάριου, φτάνοντας σε υψηλό 17ετίας.
Συνολικά, τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 3,9 δισ. ευρώ στα 143,8 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το ένα πέμπτο των Ισπανών αναζητεί δουλειά και δε βρίσκει, το βέβαιο είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει να είναι ανοδική, σε μία χώρα, η οποία βρίσκεται πλέον και επίσημα σε ύφεση.

Καταρρέει και η αγορά κατοικίας
...
Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνά το 23%. Είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Οι ισπανικές τράπεζες κάθονται σε ένα βουνό από δάνεια που χορήγησαν την εποχή του οικοδομικού «μπουμ» και τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν. Ο όγκος των εν λόγω δανείων υπολογίζεται σε 150 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί.
Και αυτό γιατί η λεγόμενη προσαρμογή των τιμών ακόμη δεν έχει επέλθει, εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Γιούργκεν Ντόνγκες και εξηγεί: «Οι τιμές έχουν κάπως υποχωρήσει, αλλά η μείωση είναι ελάχιστη αν αναλογισθείτε ότι περίπου ένα εκατομμύριο κατοικίες παραμένουν αδιάθετες. Ως οικονομολόγος θα έλεγα ότι οι τιμές θα πρέπει να πέσουν κατακόρυφα».
Σημειώνεται πως τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009 σημείωσαν το πρώτο του 2012 οι τιμές κατοικίας υποχωρώντας 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και 3% σε σχέση με το τέταρτο του περασμένου έτους.
Το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές είχαν καταγράψει πτώση 6,8% σε ετήσια βάση και 1,5% σε τριμηνιαία.

Πάντως, όπως δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble, δεν υπάρχει καμία απευθείας σύνδεση μεταξύ του EFSF και των ισπανικών τραπεζών. Επί της ουσίας ο Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει πληροφορίες που μετέδιδαν από νωρίς γερμανικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως η Γερμανία αντιδρά στην πρόταση για απευθείας προσφυγή των ισπανικών τραπεζών στον EFSF, διότι σε αυτήν την περίπτωση οι κυβερνήσεις δε θα είχαν λόγο να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Monti: Η Ιταλία αγωνίζεται να μην ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας...
"Η Ιταλία αγωνίζεται να μην ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας...", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, M. Μοnti, την ώρα που η κυβέρνησή του μάχεται η Ιταλία να μην είναι το επόμενο θύμα των ανεξέλεγκτων διαστάσεων της κρίσης χρέους, που οδήγησαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης.
Μπορεί όλα τα βλέμματα στην τρέχουσα συγκυρία να είναι καρφωμένα στην Ισπανία, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν: "Προσέξτε, μην σκάσει τελικά η βόμβα από την Ιταλία...".
Τις νέες ανησυχίες για την Ιταλία, στο μεταξύ, πυροδότησε η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας από την κυβέρνηση της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει η ύφεση να φτάσει το 1,2% από 0,5% για το 2012, ενώ ο στόχος του ελλείμματος για το 2013 αναθεωρήθηκε στο 0,5% από 0,1% προηγουμένως.
Υπενθυμίζεται πως χθες, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ιταλικής οικονομίας έκρουσε και η κεντρική τράπεζα της χώρας (Βank of Italy).
Σύμφωνα με νέα έκθεσή της που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2012, η ιταλική οικονομία, πιθανότατα, σημείωσε ύφεση της τάξης του 0,7%.
Αν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν, τότε θα είναι το τρίτο συνεχές τρίμηνο που η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε.
"Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας εξαρτάται από την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων", τονίζει η Bank of Italy στην έκθεσή της, ενώ επισημαίνει πως οι 5 μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό τους στη διάρκεια του 12μηνου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, στον αντίποδα, οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες, αύξησαν τον δανεισμό στο ίδιο διάστημα.
"Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να αρχίζει να υποχωρεί από το 2013", προειδοποιεί μεταξύ άλλων η κεντρική τράπεζα.

Άλμα 16,5% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών
Aύξηση 16,5% κατέγραψαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν στα 107,6 δισ. ευρώ.
Η αναλογία των προβληματικών δανείων έναντι του συνόλου διαμορφώθηκε στο 6,3% τον ίδιο μήνα από 6,2% τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι η αναλογία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

www.bankingnews.gr
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/42598-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CF%85%CE%B8%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC-4-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-24-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82 

No comments: