27.4.12

Ανακεφαλαιοποίηση: Πιθανότητα παράτασης έως το Δεκέμβριο



Το ποσό των 18 δισ. ευρώ, επί συνόλου 25 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από το EFSF, απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στο υπουργικό, η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία βάσει μνημονίου πρέπει να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να λάβει παράταση έως το Δεκέμβριο του 2012.

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και πιθανώς αυτές να ληφθούν μετά τις εκλογές για την τύχη των δύο κρατικών τραπεζών (ΤΤ, Αγροτική Τράπεζα). Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι όροι για τη συμμετοχή των μετόχων στις ΑΜΚ των τραπεζών. Όπως είπε, είναι πιθανό να συγκληθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να λάβουν ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ομόλογα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τους διεθνείς πιστωτές της, εργάζεται εντατικά πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες για το πως θα καλύψει μια "τρύπα" 20 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς των τραπεζών που δημιουργήθηκε μετά το PSI.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Ελλάδα έλαβε ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ από το EFSF που θα διοχετευτούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Με αυτά τα ομόλογα θα πληρωθούν τα φρέσκα κεφάλαια που αναμένεται να εκδώσουν οι τράπεζες περί τα μέσα του έτους, στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας της ΤτΕ. Ωστόσο προτού λάβουν χώρα οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιαά τους για να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο υπουργικό συμβούλιο ο ΥΠΟΙΚ ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, εισηγήθηκε τις αναγκαίες συμπληρώσεις του νόμου προκειμένου να ρυθμιστούν τα προκύπτοντα ζητήματα από τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων, στα πλαίσια ανακεφαλαιοδότησης των τελευταίων μέχρι την ολοκλήρωση της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα ορίστηκαν:

• Οι σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου το Ταμείο να προκαταβάλει την εισφορά του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

• Η προκαταβαλλόμενη εισφορά (η οποία συνίσταται σε τίτλους του EFSF) κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που παρακολουθείται μέσω του Συστήματος Άυλων Τίτλων που τηρείται στην ΤτΕ.

• Ορίζεται ότι η θεσπιζόμενη διαδικασία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση της ΤτΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρ. Επιτροπής, της ΕΚΤ και του EFSF.

• Παρέχεται εξουσιοδότηση για τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ, ΕΤΧΣ (EFSF) και πιστωτικού ιδρύματος.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξασφαλίζεται πλήρως η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1483193


__________________________________________

κατανοητά, ο Λεω τι λέει;

θεωρείται δύσκολη η διαδικασία ορισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος
επιπλέον, οι αποφάσεις δεν είναι μονομερώς της εγχώριας ελίτ, τσου τσου τσου
η απόφαση είναι ΟΝΕ και eurogroup - η Μέρκελ σιχαίνεται να επαναλάβει σύνοδο με θέμα την Hellas
το θέμα θα προχωρήσει αρμοδίως αλά psi


No comments: