Παρουσιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε πάντως ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις. |
Παρουσιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Ρέππας επανέλαβε πάντως ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις.
Σε πρώτη φάση η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα γίνει και με τη συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αφορά τη βαθμολογική και ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας, θα γίνει μέσα στο 2012, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, και πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, «αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου».
Οπως επεσήμανε υπουργός, η αξιολόγηση είναι σχετικά εύκολη για τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες, αλλά αρκετά σύνθετη και δύσκολη για τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το λόγο, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της».
Ερωτηθείς για την τύχη των υπαλλήλων που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε γιατί κρίνονται ανεπαρκείς, ο κ. Ρέππας αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι εκθέσεις και οι προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου.
«Πρέπει», τόνισε, «καθώς τελειώνει τώρα ο χρόνος, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα... Στις 31/12 είναι η καταληκτική ημερομηνία για να μας στείλουν οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης τις προτάσεις τους. Θα αναμένουμε λοιπόν τις προτάσεις τους και αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, τα οποία πάντως θα είναι σε αρμονία με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, το υπουργείο Οικονομικών. Ο κατάλογος αυτός δεν κλείνει, σημείωσε, εξηγώντας ότι μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Το μνημόνιο, τόνισε εξάλλου ο κ. Ρέππας, «δεν αποτελεί ένα ευχολόγιο, αλλά συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει τους στόχους που έχουμε θέσει, καθώς επίσης και τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ενώ «αναφέρονται και οι χρόνοι μέσα στους οποίους ολοκληρώνονται αυτές οι ενέργειες και επιτυγχάνονται οι αντίστοιχοι στόχοι». Με την task force και τη Γαλλία, πρόσθεσε, «υπογράφουμε αυτή τη συνεργασία και δεσμευόμαστε για την πρόοδο της συνεργασίας και τα αποτελέσματά της με έναν τρόπο, ο οποίος είναι σαφής και αδιαμφισβήτητος. Δεν είναι θολός, δεν είναι απλώς διακηρυκτικός. Είναι δεσμευτικός και συγκεκριμένος».
«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω γαλλικής ιδιωτικής εταιρίας, έρχεται να ισοπεδώσει το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος και να στείλει άλλους 150.000 μόνιμους υπαλλήλους στη φτώχεια και την ανεργία», σχολίασε ο Συνασπισμός.
«Το δόγμα "σοκ και δέος", με στόχο τη διάλυση της κοινωνίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ταυτόχρονη εξόντωση των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζεται αταλάντευτα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου διαμηνύεται ότι «μόνο ο ενωτικός και κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορεί να ανακόψει τα μνημονιακά σχέδια και να στηρίξει την ανασυγκρότηση του δημοσίου σε νέες βάσεις ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115703
______________________________________________
ρεπετισιόν
τέτοια (και χειρότερα) έγιναν στη Πορτογαλία 2005-2007, απέφυγε το μνημόνιο το 2011;
μπα
No comments:
Post a Comment