21.12.11

ΕΚΤ: «Ενεση ρευστότητας» στις ευρωπαϊκές τράπεζες (να δούμε πόσο θα κρατήσει το ράλυ)

Στη χορήγηση δανείων τριετούς διάρκειας στις τράπεζες προχωρά για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη. Στόχος της είναι να προσφέρει σήμερα κεφάλαια έως 450 δισ. ευρώ.
Η ζήτηση των τραπεζών αναμένεται να είναι ισχυρή, στηρίζοντας πιθανότατα τις αγορές ομολόγων και χρήματος και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πιστωτικής κατάρρευσης.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν πως η ζήτηση θα φτάσει τα 310 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, τη Δευτέρα, ότι δεν θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2111097

Κεφάλαια 489 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ

Κεφάλαια ύψους 489 δισ. ευρώ άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω των τριετών δανείων που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Η ΕΚΤ στοχεύει με αυτή την κίνηση να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4681976

No comments: