22.12.11

Fitch: Διορία ενός έτους στις ΗΠΑ για να μην χάσουν το τριπλό Α

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αξίζουν την ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης AAA αλλά προς το παρόν δεν κινδυνεύουν με υποβάθμιση.

Ο αμερικανικός οίκος Fitch έδωσε «διορία» ένα χρόνο στις ομοσπονδιακές αρχές προκειμένου να συμφωνηθούν τα μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να διατηρήσει το «status» του τριπλού Α.

«Το υψηλό και διαρκώς διογκούμενο χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και των Πολιτειών δεν συνάδει με την αξιολόγηση των ΗΠΑ με ΑΑΑ» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος. H Fitch μετέτρεψε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από σταθερή σε αρνητική τον περασμένο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τον ίδιο βαθμό αξιολόγησης μέχρι το 2013 όμως στο μεταξύ θα πρέπει να έχει καταρτίσει «ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και για τη σταθεροποίηση του χρέους» αναφέρει ο οίκος. Επισημαίνεται μάλιστα ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων προκειμένου το χρέος να μην ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

- Σημειώνεται ότι ο οίκος Standard & Poor's έχει υποβαθμίσει με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό την αξιολόγηση των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ- από τον περασμένο Αύγουστο.

- Ο οίκος Moody's έχει προειδοποιήσει επίσης για το ενδεχόμενο υποβάθμισης εντός του 2013 εφόσον δεν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=436002&h1=true

No comments: