11.4.13

Ιταλία: Υποψήφιο πρόεδρο μέσω.... Ιντερνετ επιλέγουν οι ψηφοφόροι του Γκρίλο


Ιταλία: Υποψήφιο πρόεδρο μέσω.... Ιντερνετ επιλέγουν οι ψηφοφόροι του Γκρίλο


Το κίνημα αμφισβήτησης, του οποίου ηγείται ο Μπέπε Γκρίλο, οργάνωσε σήμερα την πρώτη online ψηφοφορία για να επιλέξει τον υποψήφιό του στην προεδρική εκλογή, η διεξαγωγή της οποίας θα αρχίσει στις 18 Απριλίου στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), το οποίο συγκέντρωσε το ένα τέταρτο των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα, πρέπει κατ' αρχάς να ορίσουν ένα κατάλογο με 10 υποψηφίους. Μπορούν να ψηφίζουν ως τις 22:00 (ώρα Ελλάδας).
Μια άλλη ψηφοφορία στο Διαδίκτυο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη για να επιλεγεί ο τελικός υποψήφιος.
"Πιστεύω πως ο επόμενος πρόεδρος δεν πρέπει ούτε να έρχεται από τον πολιτικό κόσμο ούτε να έχει καταλάβει κάποιο υψηλό θεσμικό αξίωμα", εκτιμά ο Γκρίλο στο μπλογκ του.
Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες από τα μέλη ή τους συμπαθούντες του M5S, περιλαμβάνονται αυτά του νομπελίστα της Λογοτεχνίας Ντάριο Φο, του Τζίνο Στράντα, επικεφαλής της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Emergency και της Μιλένα Γκαμπανέλι, ερευνήτριας δημοσιογράφου.
Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι κυκλοφορεί επίσης το όνομα του αριστερού πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι ως πιθανού υποψηφίου, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του M5S Ρομπέρτα Λομπάρντι εξέφρασε την "έκπληξή" της, επειδή "πρόκειται για μια φυσιογνωμία που είναι κατά μια έννοια συνδεδεμένη με τον παλιό τρόπο άσκησης πολιτικής". "Όμως το Διαδίκτυο είναι κυρίαρχο", πρόσθεσε η Λομπάρντι.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113025175

No comments: