αυτή την εποχή "ρευστότητας" (volatility) των αγορών καθώς αναρρώνουμε (;) από την subprime κρίση είναι οι εκθέσεις των ξένων οίκων για την Ελλάδα. Το σημερινό μενού περιλαμβάνει Moody's και S&P.
Ας δούμε τι λένε:
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και των επιπτώσεων στον τουρισμό, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s για το υπόλοιπο του 2007. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,7% το 2008, σχολιάζοντας ότι για το 2008 οι επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες, καθώς θα απαιτηθούν αυξημένες δαπάνες για την ανόρθωση των υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Αναφερόμενος στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, ο οίκος λέει ότι δεν αναμένει σημαντική μεταβολή στο μίγμα πολιτικής, ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία.
"Αναμένουμε μικρή επιβράδυνση στην εξυγίανση των δημοσιονομικών το 2007 και το 2008 λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και των πρόσφατων πυρκαγιών. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε περαιτέρω μείωση στις δαπάνες και ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα για να εισέλθει το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά, εξέλιξη που θα αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης". Ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με Α1.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος S&P ο οποίος επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές δεν επηρεάζουν τη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Συμφωνεί με την άποψη ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης και άρα στα έσοδα και εκτιμά ότι μία από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών μπορεί να είναι η μείωση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα.
"Σημαντικότερο ρόλο για την πορεία του rating της Ελλάδας θα παίξει το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα, τα προτεινόμενα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του μη βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τα ratings της χώρας επηρεάζονται από τη σημαντική αύξηση των δαπανών που προβλέπονται στις επόμενες δεκαετίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, δαπανών που θα επιδεινώσουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος".
Οι άνθρωποι λένε μάλλον τα αυτονόητα και ίσως είναι αυτά που πρέπει εμείς να κρατήσουμε:
1. Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης
2. Ασφαλιστικό σύστημα και η μεταρρύθμισή του
Το πρώτο συμπέρασμα είναι το ίδιο με αυτό που λέει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ από εχθές που δημοσίευσε την έκθεση 2007. Απλά, θεωρεί ότι θα αμβλυνθεί αυτή η επιβράδυνση εφόσον υπάρχουν ικανές αυξήσεις των μισθωτών, οι οποίες θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση).
Επίσης, κρατάμε την αναπνοή μας για αύριο Πέμπτη που συνεδριάζει η ΕΚΤ, μάλλον όμως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση.
Τέλος, τα "ξένα" σήμερα άνοιξαν κάτω ύστερα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Η κατάσταση δείχνει να είναι σε δρόμο σταθεροποίησης... Να δούμε.
ΓΔ: 4,900 - FTSE20: 2,614
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
tip για όσους δεν το είδαν:
η Εθν. Ασφ. εχθές είχε χαμηλότερο έτους και σήμερα βγαίνει ανακοίνωση για Αγορά μετοχών από γενικό διευθυντή, o οποίος "τσίμπησε" 3000 κομμάτια στις 31/8... λέτε να ξέρει κάτι παραπάνω?
Εγώ πάντως έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου πάμπολλες φορές για τον ασφαλιστικό κλάδο...
δύο νέες αγορές από insiders:
α. Γωγουβίτης Μιχαήλ
β. Αργυρόπουλος Κων/νος
θα μου πείτε είναι πολλά τα κομμάτια;
οι insiders ξέρουν πάντοτε καλύτερα...
Μια εξήγηση για τα χαμηλά αλλά ίσως και το μελλοντικό πλεονέκτημα
*Νοσοκομειακή περίθαλψη
Εγκλωβισμένη σε παλιές αμαρτίες η Εθνική Ασφαλιστική
Post a Comment