Δυσμενή σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη το PSI αναπτύσσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), εποπτευόμενο όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης, Εκτιμά ότι στο τέλος του 2013 η ανεργία θα σκαρφαλώσει έως το 22,32% του εργατικού δυναμικού.
Υπολογίζει επίσης ότι η μέση ύφεση το 2013 θα είναι 0,04% και μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα φανούν σημάδια ανάκαμψης. Για το 2011 η ύφεση υπολογίζεται στο 6,5% και στο 3,42% για φέτος.
Παρ΄ όλα αυτά, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, κατά 2% φέτος και 1,86% το 2013. Όσο για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει ελλειμματικό «υποδεικνύοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο -8,15% το 2012 και στο -7,26% το 2013.
Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στο νέο τεύχος των τριμηνιαίων «Οικονομικών Εξελίξεων» που εκδίδει το ΚΕΠΕ. Στην ίδια έκδοση περιλαμβάνεται ανάλυση της αγοράς εργασίας και της μετανάστευσης των Ελλήνων.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες η μελέτη του ΚΕΠΕ αναφέρει ότι με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ήταν ήδη οριακά, ακόμη και μετά την πρώτη συμφωνία για κούρεμα στο 21%, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι το σύνολο των επιπλέον ζημιών θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με νέα χρήματα.
“Το ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτό μπορεί να γίνει αυτόνομα από τις τράπεζες ή είναι αναπόφευκτη η χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει τη μετοχική τους σύνθεση δραστικά”, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.
Παράλληλα, τονίζεται ότι “στην περίπτωση που υποθέσουμε τελική απομείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων ύψους 50%”, τότε η επιπλέον ζημιά που θα πρέπει να εγγραφεί στα αποτελέσματα των 6 μεγαλύτερων τραπεζών ανέρχεται σε 12,1 δισ. ευρώ ή 54% των ιδίων κεφαλαίων του Α εξαμήνου του 2011. Εάν η συμμετοχή των τίτλων είναι μεγαλύτερη από αυτήν που εκδηλώθηκε ως πρόθεση στο πρόγραμμα του Ιουλίου, τότε η επιπλέον ζημιά θα είναι μεγαλύτερη.
“Η παραπάνω εικόνα διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με την έκθεσή της στα ομόλογα και το μέγεθός της”, συμπληρώνεται στην έκθεση.
Τέλος το κέντρο οικονομικών ερευνών επισημαίνει ότι “ακόμη και για τις μεγάλες τράπεζες η υποχώρηση της χρηματιστηριακής τους αξίας είναι τόσο έντονη, ώστε καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η κάλυψη των ζημιών με την άντληση νέων χρημάτων από την κεφαλαιαγορά, χωρίς ταυτόχρονα να εξανεμιστεί η συμμετοχή των υπαρχόντων μετόχων”.
Η μόνη άλλη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών, υπό την προϋ πόθεση πάντα ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τιμές ανώτερες της λογιστικής τους αξίας.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1426230
No comments:
Post a Comment