29.2.12

Ντερούζ: Αυτός είναι o «Επίτροπος Ανασυγκρότησης» της Ελλάδας

ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, Ελλάδα, Επίτροπος Ανασυγκρότησης, Κομισιόν, Όλι Ρεν


Καθήκοντα «Επιτρόπου Ανασυγκρότησης» αναλαμβάνει όπως φαίνεται ο Σερβάζ Ντερούζ, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός γνώστης της κατάστασης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντερούζ επιστρέφει και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα «Επίτροπου Ανασυγκρότησης» για την Ελλάδα. Θα είναι επικεφαλής του μόνιμου κλιμακίου της Κομισιόν που θα τρέξει το νέο Μνημόνιο και θα καθοδηγήσει τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Ντερούζ είναι παλιός γνώριμος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς διετέλεσε μέλος της Τρόικα και είχε αναλάβει να παρακολουθεί εκ μέρους της Κομισιόν την τήρηση της συμφωνίας για το πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων που είχε δανειστεί η Ελλάδα.
Τον Απρίλιο του 2011, ο κ. Ντερούζ πήρε «μεταγγραφή» στην Πορτογαλία δίνοντας τη θέση του στον Γερμανό Γιούνκερ Κούγκερ.
 Όσοι τον γνωρίζουν καλά δεν παραλείπουν να σημειώσουν οτι πρόκειται για ένα στέλεχος πολύ σκληρό, στενοκέφαλο αλλά και εξαιρετικά απαιτητικό.
To 2011 o κ. Ντερουζ ήταν αυτός που είχε αποκαλύψει με τις δηλώσεις τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των 50 δισεκατομμυρίων, προκαλώντας τότε «νευρικό κλονισμό» στη κυβέρνηση αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να διαμαρτυρηθεί στον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
Μάλιστα, το διάστημα που ήταν μέλος της Τρόικα στην Αθήνα, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα. 
Ο «Επίτροπος Ανασυγκρότησης» θα λογοδοτεί στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρέν και θα συντάσσει ειδικές διμηνιαίες αναφορές για την πρόοδο της Ελλάδας. Η τοποθέτηση του ειδικού συντονιστή για την ελληνική οικονομία αναμένεται στα μέσα Απριλίου και μετά την ολοκλήρωση του PSI.

http://www.iefimerida.gr/news/38938/%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B6-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%C2%AB%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

No comments: