24.2.12

Ανοίγει σήμερα η ανταλλαγή των ομολόγων

Σήμερα ανοίγουν οι διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει επιχειρηθεί ποτέ.

Η ανταλλαγή αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ και γίνεται με οικονομικό σύμβουλο την Lazard και dealer managers τις Deutsche Bank και HSBC.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει καθολική συμμετοχή στο PSI, προκειμένου να λάβει το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ. Για αυτό και πέρασε στα ομόλογά της ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα να αναγκάσει τη μειοψηφία των ομολογιούχων που δεν θα δεχτούν την εθελοντική συμφωνία, να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής, οι ομολογιούχοι αποδέχονται haircut 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων τους. Σε επίπεδο καθαρής τρέχουσας αξίας, χάνουν περίπου το 75% της επένδυσής τους.

Ουσιαστικά, παίρνουν τίτλους ονομαστικής αξίας ίσης με το 46,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών τους ομολόγων.

Δηλαδή, ως αντάλλαγμα για τα ομόλογά τους θα λάβουν 2ετείς τίτλους του European Financial Stability Facility (EFSF), στο 15% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων. Το υπόλοιπο 31,5% αποτελείται από νέα ελληνικά ομόλογα που θα ωριμάσουν σε 20 χρόνια από το 2023.

Τα νέα ομόλογα δίνουν κουπόνι 2% ετησίως για τρία χρόνια έως το Φεβρουάριο του 2015, μετά πληρώνουν 3% έως το Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως την τελική λήξη, το Φεβρουάριο του 2042. Το σταθμισμένο μέσο κουπόνι για τα πρώτα 8 χρόνια διαμορφώνεται στο 2,6% και για το σύνολο της περιόδου στο 3,65%.

Οι ομολογιούχοι θα λάβουν επίσης τίτλους που αυξάνουν τις αποδόσεις τους έως και κατά 1% ανάλογα με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους, με αποτέλεσμα, οι σημαντικότεροι ομολογιούχοι να είναι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. Αυτές, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχτούν την ανταλλαγή, προκειμένου να λάβουν τα 50 δισ. ευρώ της κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όπως έχουν προειδοποιήσει οι οίκοι, η έναρξη της διαδικασίας της ανταλλαγής των ομολόγων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (η S&P την ονομάζει selective default και η Fitch restrictive default).

Στην ανταλλαγή περιλαμβάνονται και τα ύψους 14,5 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Οι νέοι τίτλοι διέπονται από τη βρετανική νομοθεσία.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=108437

No comments: