24.2.12

Ζεσταίνει τις αγορές φθηνό χρήμα

Η πλημμυρίδα ρευστού που ρίχνουν οι κεντρικές τράπεζες στην αγορά φαίνεται να έχει ξυπνήσει για τα καλά τράπεζες και επενδυτές. Η ροή κεφαλαίων σε πιο ρισκαδόρικες επενδύσεις κρατά καλά από την αρχή της χρονιάς, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται εκ νέου στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τα νομίσματα εκείνα που μπορούν εύκολα να φέρουν αποδόσεις, αναβιώνοντας το περίφημο «carry trade». Δηλαδή, τις τοποθετήσεις του «δανεικού χρήματος» (εν προκειμένω, αυτό που χορηγούν στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα οι κεντρικές τράπεζες) σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης απόδοσης.

Κάτι, βέβαια, που από τη μία καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αποκαθίσταται παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες. Αλλά, από την άλλη, τον εύκολο δρόμο που ακολουθούν οι τράπεζες και τα επενδυτικά σχήματα, αναζητώντας κέρδη σε χώρες μακρινές, την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης, και δη του Νότου, χρειάζεται επειγόντως ρευστό για να ξεπεράσουν την ύφεση, ή την απειλή της ύφεσης!

Ο δανεισμός σε δολάρια ή γιεν για την αγορά υψηλής απόδοσης βραζιλιάνικων ρεάλ και μεξικανικών πέσο έχει αποφέρει 5,5% φέτος, που αποτελεί την καλύτερη έναρξη χρονιάς. Όλα αυτά, μετά από απώλειες 15% πέρυσι για τον δείκτη που παρακολουθεί την πρακτική του «carrytrade» UBSAGV24 CarryIndex.

«Υπάρχει λιγότερη νευρικότητα στην αγορά γενικά», σχολιάζει ο Χοσέ Γουάιν, επικεφαλής ανάλυσης forex της Barclays για τη Β. Αμερική. «Τώρα που οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν ρευστό στη μία πλευρά του συστήματος, ο κόσμος απλά πηδά και επενδύει παντού», θα συμπληρώσει. Τα νομίσματα της Ν. Ζηλανδίας, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και της Ν. Αφρικής αναμένεται να σημειώσουν ράλι έναντι του δολαρίου, του ευρώ, της στερλίνας και του γιέν, εκτιμά ο Γουάιν. Όλες αυτές οι χώρες έχουν βασικά επιτόκια μεταξύ 2,5% και 10,5%, όταν τα επιτόκια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Βρετανία δεν ξεπερνούν το 1%.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς το μεξικάνικο πέσο έχει ενισχυθεί 9,7% έναντι του δολαρίου, το βραζιλιάνικο ρεάλ 8,4% και το δολάριο Ν. Ζηλανδίας 7,5%.

Μαζί τους, όμως, ανοδική πορεία έχουν και το σύνολο των κεφαλαιαγορών. Ο παγκόσμιος δείκτης της αγοράς μετοχών, MSCI World, έχει ενισχυθεί 7,6% φέτος, την ώρα που ο δείκτης που μετρά τη μεταβλητότητα στις αγορές, VIX, έχει υποχωρήσει στο 17,1, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και οκτώ μήνες.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης των εμπορευμάτων S&PGSCITotalReturnέχει ενισχυθεί 4,6%! Και οι επενδυτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, με τη ροή κεφαλαίων προς τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν εκεί να αυξάνεται εβδομάδα την εβδομάδα. Μόλις την περασμένη, η εταιρεία ερευνών EPFR Global εντόπισε «καθαρές εισροές» ύψους 5,8 δισ. δολ. σε funds που επενδύουν σε μετοχές αναπτυσσόμενων αγορών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή εδώ και 68 εβδομάδες, ενώ από την αρχή της χρονιάς τα κεφάλαια φτάνουν τα 20 δισ. δολ.! Παράλληλα, υπήρξε «καθαρή εισροή» 2,14 δισ. δολ. σε αμοιβαία που επενδύουν σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών!

Σαν το 2009

Οι σημερινές συνθήκες στις αγορές θυμίζουν στους traders το 2009. Ακόμα μια περίοδο όπου η ζήτηση για πιο «ρισκαδόρικες επενδύσεις» εκτινάχθηκε, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ανακοίνωναν το ένα πακέτο βοήθειας προς τις τράπεζες και τις οικονομίες τους μετά το άλλο και, παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες περικόπτανε τα επιτόκιά τους, ώστε να μην πέσει η παγκόσμια οικονομία στην πιο βαθιά κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τότε, ο S&P 500 είχε ενισχυθεί 23% και ο δείκτης των εμπορευμάτων S&P GSCI Total Return είχε καταγράψει ράλι 13%. Ο δείκτης του «carry trade» της UBS ενισχύθηκε 13,9%, για να υποχωρήσει μία χρονιά μετά 2,5% και 15% το 2011, καθώς κορυφωνόταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Το 2009, το βραζιλιάνικο ρεάλ είχε σημειώσει ράλι 33% έναντι του δολαρίου και το νοτιοαφρικανικό ραντ 29%, πραγματοποιώντας την καλύτερη επίδοσή τους στα χρονικά. Μοχλός γι’ αυτές τις υπεραποδόσεις, φυσικά, είναι η ροή ρευστού από τις κεντρικές τράπεζες, που επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Γράφουν υπερκέρδη με τα λεφτά της ΕΚΤ!

Βέβαια, εκτός του να κινούν τις αγορές, το χρήμα που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά τροφοδοτεί την κερδοφορία των τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ με το πρόγραμμα χορήγησης δανείων τριετούς διάρκειας με το βασικό επιτόκιο, θα έχει «χαρίσει» συνολικά κέρδη στα ευρωπαϊκά ιδρύματα ύψους 120 δισ. ευρώ! Χρήματα τα οποία είτε θα μοιραστούν στους μετόχους είτε, βέβαια, θα δοθούν ως τα περίφημα μπόνους των στελεχών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται η δεύτερη δημοπρασία στο πλαίσιο του προγράμματος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν γύρω στο 1 τρισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα.

Έτσι, μαζί με τα 489 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, το συνολικό χορηγηθέν ποσό αυξάνεται κοντά στο 1,5 τρισ. ευρώ! Με δεδομένο ότι ο μ.ο. του επιτοκίου των τραπεζών που κατέβαλαν πέρυσι για τις ομολογίες τους κυμαίνεται στο 4,3%, όπως το προσδιορίζει η Commerzbank (υπερτριπλάσιο από το επιτόκιο που δίνουν στην ΕΚΤ), τότε αυτομάτως προκύπτει σημαντικό κέρδος που φτάνει τα 120 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία. Επιπλέον, με τη σειρά της, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι χάρη σ’ αυτές τις κινήσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας θα δουν τα κέρδη τους για το 2012 να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με το 2011!

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=108355

No comments: