29.2.12

Σχέδια και εισηγήσεις για «κούρεμα» δανείων των ιδιωτών

Τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από μέρος του χρέους τους, που μπορεί να κυμανθεί από 22,5 δισ. ευρώ έως 34 δισ. ευρώ


Μείωση στις οφειλές των ιδιωτών προς τις τράπεζες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τις απροσδόκητες, για τους δανειολήπτες, μειώσεις των αποδοχών τους κατά 20%-40% και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Ήδη έχει αποσταλεί στις τράπεζες προς επεξεργασία σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους ιδιώτες που τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί σημαντική μείωση το 2011 σε σχέση με το 2010.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, προκειμένου να διατυπώσουν οι τραπεζίτες τις παρατηρήσεις τους και να προχωρήσουν σε συζήτηση επ΄αυτών. Για το εάν θα γίνει «κούρεμα» σε ένα δάνειο θα συνεκτιμάται η μέχρι τώρα προθυμία των δανειοληπτών να δίνουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους και θα υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός με τους δανειολήπτες που λόγω... «άποψης» δεν πληρώνουν. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα καθορίζει συγκεκριμένο ποσοστό πλαφόν δόσης που θα δίνουν οι δανειολήπτες, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40-50% των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Επιβάρυνση
Οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν άμεσα για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και για το ποιος θα επωμιστεί την τεράστια αυτή επιβάρυνση. Οι ελληνικές τράπεζες, μετά το «κούρεμα» περί του 75% της περιουσίας που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης της BlackRock -ύστερα από την οποία θα τους επιβληθεί η εγγραφή ετήσιων ελαχίστων προβλέψεων για 3 χρόνια- δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια άλλων διαγραφών. Για το θέμα αυτό θα γνωμοδοτήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, καθώς και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν για τις διαγραφές μέρους των δανείων.
Η λογική αυτή ακολουθήθηκε σε πολλές χώρες που η δημοσιονομική κρίση οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε απόγνωση, αλλά και τις τράπεζες σε υπέρογκες ζημίες από τα δάνεια που δεν πληρώνονταν. Την ίδια ώρα οι δόσεις των δανειοληπτών υποχώρησαν σημαντικά και ο χρόνος που τους δόθηκε βοήθησε και τις τράπεζες, αλλά και τους ίδιους να διατηρήσουν τα ακίνητα που είχαν αγοράσει.
Bain - BlackRock
Το «κούρεμα» των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσιάστηκε πρόσφατα στο εγχώριο οικονομικό επιτελείο από τη διεθνή εταιρεία Bain, ενώ παράλληλα η BlackRock εξετάζει εκ νέου τα εν λόγω δάνεια. Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από σημαντικό κομμάτι χρέους που μπορεί να κυμανθεί στο σύνολό του από 22,5 δισ. έως 34 δισ. Ωστόσο, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα γίνει στρατηγικός σχεδιασμός και το «κούρεμα» θα σχετίζεται και με τις πιθανότητες επιβίωσή τους.
Δηλαδή, το «κούρεμα» θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες επιβίωσης, ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, με το συνολικό δανεισμό τους και με τις προοπτικές που υπάρχουν γι' αυτές. Στο τέλος του 2011 οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ήταν ύψους 248,5 δισ. ευρώ. Και τα «κόκκινα» δάνεια είχαν υπερβεί τα 36,5 δισ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112827073

______________________________________________________

σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έχουμε
υπόλοιπα δανείων περίπου 250δισ.
(ιδιώτες και ελ. επαγγελματίες περίπου 130δισ.)
τα νούμερα 22.5-34 δείχνουν διαγραφές 9-13.6%
δύσκολο να πει κάποιος εάν είναι αρκετά ώστε οι νέες χορηγήσεις να βοηθήσουν επαρκώς

εμένα μου μοιάζει σα προετοιμασία για το Μνημόνιο ΙΙ των τραπεζών

No comments: