28.2.12

EKT: Αύριο το πολυαναμενόμενο LTRO – Τί λένε οι αναλυτές

H πρώτη μαζική ένεση φθηνού χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα τον περασμένο Δεκέμβριο, χαιρετίστηκε ως επιτυχία από σχεδόν όλες τις πλευρές. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της απάντησης της Ευρώπης στην ποσοτική χαλάρωση που θα ανακοινωθούν αύριο, θα παρακολουθηθούν ακόμα πιο στενά από την αγορά.
Την πρώτη φορά, η αγορά είχε υποτιμήσει το πόσο δημοφιλής θα ήταν η τριετής μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση (LTRO) και πόσο θετικές θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις της, μέχρι την στιγμή που οι traders επέστρεψαν στα γραφεία τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Με το δεύτερο γύρο, υπάρχουν μια σειρά από βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, πριν αποφασίσει η αγορά πώς θα το «παίξει», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Καταρχήν, το βασικό ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αυριανή ένεση ρευστότητας.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον δεύτερο αυτόν γύρο έχουν μειωθεί σταδιακά, από το 1 τρις ευρώ που γραφόταν αρχικά, με τους περισσότερους τώρα να πιστεύοντας ότι θα είναι παρόμοιος με τον πρώτο των 489 δισ. ευρώ.
Εάν το ποσό είναι κάτω από 400 δισ. ευρώ, αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως θετική κίνηση, σύμφωνα με τον Peter Schaffrik, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων στη Royal Bank of Canada, του Καναδά, καθώς θα μπορούσε να αποδείξει ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα πηγή χρηματοδότησης .
Πόσο από το συνολικό ποσό είναι το πραγματικά «νέο χρήμα»;
Στην πρώτη ένεση ρευστότητας τον Δεκέμβριο, οι τράπεζες μείωσαν επίσης τη χρήση της υπάρχουσας κύριας αναχρηματοδότησης (ΜROs) και της μικρότερης, τα LTROs διάρκειας τριών μηνών, υπέρ της νέας παροχής ρευστότητας, καθιστώντας την καθαρή αύξηση των υπολοίπων της πράξεων ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ, περίπου στα 210 δισ. ευρώ μόνο.
Αυτή τη φορά οι αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα ρευστότητα θα είναι έως και 300 δισ. ευρώ, καθώς πολλά από τα MROs έχουν ήδη βγει από το σύστημα.
Πώς θα επηρεάσει τις αγορές;
Η μεγάλη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμβάλει στην ενίσχυση του πρόσφατου ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές - οι οποίες θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως.
Ο δεύτερος γύρος των LTROs θα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικός για τις ΗΠΑ όπως και για την Ευρώπη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την νέα αυτή πηγή χρηματοδότησής τους. Αν επιλέξουν να την χρησιμοποιήσουν για να δανείσουν, ή να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Εάν χρησιμοποιηθεί μόνο για να ενισχύσουν τους δικούς τους ισολογισμούς τους, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτη η κίνηση της ΕΚΤ, απλά θα αναβάλει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ, για αργότερα.
Το ευρώ πάντως αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, εκτός εάν η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη ή πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την κα. Lauren Rosborough, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Societe Generale.
Ενώ υπήρξε μια ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας μετά το πρώτο LTRO - οι οποίες είχαν βρεθεί κοντά στα μη-βιώσιμα επίπεδα για χώρες όπως η Ιταλία - οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch προειδοποιούν σήμερα ότι οι αποδόσεις φαίνονται λιγότερο ελκυστικές αυτή τη φορά. Το ποσό που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό, θα συνεχίσει πάντως να μειώνονται σταδιακά.
Πότε θα αρχίσει η παροχή αυτή ρευστότητας από την ΕΚΤ, να βοηθά την πραγματική οικονομία;
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα απ 'όλα, και αυτό που η ΕΚΤ δέχεται την μεγαλύτερη κριτική.
Το λεγόμενο «ευρύ χρήμα» (broad money) και ο τραπεζικός δανεισμός, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο μετά την πτώση στα τέλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κάτι το οποίο οι αναλυτές της Credit Suisse πιστεύουν ότι είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι η «άτακτη απομόχλευση» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει σταματήσει.
Οι τράπεζες, επίσης, συνέχισαν να αγοράζουν ομόλογα των αδύναμων χωρών της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οδηγώντας έτσι χαμηλότερα τις αποδόσεις ομολόγων τους. Και η εκροή καταθέσεων των περιφερειακών οικονομιών (εκτός από την Ελλάδα) επίσης σταμάτησε, μετά την κίνηση αυτή της ΕΚΤ δείχνοντας ότι μέρος της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αρχίζει και επιστρέφει.
Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια καθώς και για καταναλωτικά, εξακολουθεί να επιβραδύνεται, και η άσχημη ψυχολογία σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δεν έχει αρθεί. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναμένουν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη αυτό το τρίμηνο.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1676427&nt=103

No comments: