24.2.12

Σχόλια S&P για την εξαίρεση της ΕΚΤ από κούρεμα

Η απόφαση της ΕΚΤ να ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα για να μην υποστεί "κούρεμα", μπορεί να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης να αντλήσουν κεφάλαια, ανακοίνωσε την Παρασκευή η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κάποια αξιολογική πράξη μετά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η S&P υπογράμμισε ότι άλλαξε την ιδιότητα της ΕΚΤ από "εν δυνάμει" ανώτερο (super – senior) πιστωτή σε αναγνωρισμένα ανώτερο πιστωτή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κίνηση της ΕΚΤ να εξαιρεθεί από το "κούρεμα" του PSI, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
"Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή ( η εξαίρεση της ΕΚΤ) μπορεί να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές των κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης που λαμβάνουν επίσημη χρηματοδότηση για την ανάκτηση της δυνατότητας τους να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού για τα κράτη που συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/681662/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: