24.2.12

G20: Σύγκρουση κορυφής για την Ευρώπη

Έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20, που θα γίνει το Σάββατο στην πόλη του Μεξικού.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ζητήσουν έμπρακτη στήριξη από το G20 με νέα κεφάλαια προς το ΔΝΤ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Η ίδια η Christine Lagarde άλλωστε προσφάτως παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει του οποίου οι πόροι του ΔΝΤ αυξάνονται κατά 500 δισ. δολ. Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει 200 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όμως, η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και το Τόκιο δεν δείχνουν έτοιμες να συνδράμουν μέχρις ότου τουλάχιστον δουν περισσότερες απτές κινήσεις από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Η κυβέρνηση Ομπάμα διατείνεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να στηρίξει η ίδια τους δικούς της μηχανισμούς προστασίας, μήνυμα που συμμερίζονται η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ήταν σαφής με τους διεθνείς εταίρους της ότι δεν προσδοκούμε σε αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ», δήλωσε ρητά ο Lael Brainard, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ «ζητούν να γίνουν περισσότερα βήματα» από την Ευρώπη «στην ενίσχυση του τείχους προστασίας», δήλωσε και ο Jau Carney, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi δήλωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας». Όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΔΝΤ με 50 δισ. δολ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Μαρτίου. Επί τάπητος θα τεθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, του οποίου η εφαρμογή επισπεύσθηκε για τον Ιούνιο. Αρκετοί έχουν προτείνει συνένωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) με τον προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προστασίας που θα ξεπερνά τα 750 δισ. ευρώ. Στα σχέδια αυτά, όμως, φέρεται να αντιδρά το Βερολίνο.
Προσφάτως, ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, επέμεινε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη αύξησης του μεγέθους του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων 500 δισ. ευρώ ESM. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει», είπε. «Αυτό σημαίνει όχι. Δεν είναι απαραίτητο».
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/681568/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: