24.2.12

Το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Προς τη Βουλή οδεύει το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ταυτόχρονα θα επιφέρει τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου.

Το νομοσχέδιο, όπως έχει γράψει ήδη το Εuro2day (Τράπεζες: Με bonus- malus η ανακεφαλαιοποίηση) περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να έχει ψηφίσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα ώστε στην Σύνοδο Κορυφής της 2ας Μαρτίου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση του Τ.Χ.Σ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής και με δεδομένο ότι θα πρέπει να ψηφισθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την δυνατότητα έκδοσης κοινών μετοχών με περιορισμό του δικαιώματος ψήφου για τις τράπεζες καθώς και την δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Το ελάχιστο ποσοστό των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλύψουν οι – παλαιοί και νέοι – μέτοχοι των τραπεζών ώστε να λειτουργήσει η ρήτρα περιορισμού του δικαιώματος ψήφου για τις μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ του Τ.ΧΣ θα προσδιορισθεί αργότερα με υπουργική απόφαση. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι μέτοχοι θα κληθούν να καλύψουν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, όπως περιγράφονται από το κείμενο των προαπαιτούμενων ενεργειών είναι οι εξής:

- Τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επιτραπούν η ανακεφαλαιοποίηση με έκδοση μετατρέψιμων δανείων και η δυνατότητα περιορισμού των δικαιωμάτων ψήφου.

- Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων εξυγίανσης σε ένα ξεχωριστό τμήμα της Τ.τ.Ε. και τις αρμοδιότητες εξυγίανσης στο Τ.Χ.Σ.

- Ιδρυση δύο ξεχωριστών τμημάτων στο Τ.Χ.Σ. με αρμοδιότητες τη διαχείριση των ιδιοκτησιακών συμφερόντων της κυβέρνησης σε τράπεζες και των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αντίστοιχα.

- Αναθεώρηση της εταιρικής δομής του Τ.Χ.Σ., που θα συμπεριλαμβάνει και γενικό συμβούλιο πια πέραν του διοικητικού συμβουλίου.

- Χρηματοδότηση του ΤΕΚΕ από το T.Χ.Σ.

Το γενικό συμβούλιο του Τ.Χ.Σ., στο οποίο θα μετέχουν και μέλη που θα προτείνει η τρόικα, θα θέτει τις γενικές κατευθύνσεις, ενώ το Δ.Σ. θα έχει την εκτελεστική ευθύνη καθώς και τη διαχείριση.

Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων εξυγίανσης στην Τ.τ.Ε. και στο Τ.Χ.Σ. επιβεβαιώνει πλήρως το πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day (Νέο σχέδιο 7 δισ. ευρώ για bad banks), που αποκάλυπτε ότι η τρόικα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο εκ βάθρων εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση των μη βιώσιμων ελληνικών τραπεζών σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, μέσω της ενεργοποίησης του νόμου περί bad bank, και εν συνεχεία τη συγχώνευση των νέων υγιών τραπεζών.

Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρηματοδοτηθεί με επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους ως 7 δισ. ευρώ, πέραν των 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/681604/Article.aspx

_______________________________________

το ΤΕΚΕ θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ
για όσους είχαν απορία εάν οι τράπεζες έχουν ή όχι τις καταθέσεις!!!

No comments: