4.2.16

Δεν έχουν καταλάβει

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΕ ΤΙ ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.

Διότι είτε στερείται παιδείας, γνώσεων και οικονομικής λογικής είτε όλα είναι κατά πόσον τον βολεύουν. Πιθανότατα, ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα, κάτι που συναντάται μόνο σε 13χρονα.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

1.
Δυστυχώς, το μέγεθος της κατάρρευσης των εγχώριων οικονομικών δεικτών που έχει συμβεί από το 2008 δεν έχει προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημόσια συζήτηση - εκτός ίσως από την ανεργία, αλλά και αυτή εξηγείται. Το μέγεθος όμως που έχει γίνει καραμέλα, "το χρέος", το αντιμετωπίζουμε μόνο κατά το μέρος που πρέπει να ..μειωθεί, το πως αυξήθηκε χάνεται κάπου στη συζήτηση, με το φταίξιμο να ρίχνεται στο ..κράτος.

Τι να πούμε, τα βασικά; Ότι ο περήφανος ιδιωτικός τομέας των κατασκευαστικών πληρώνεται για τις κατασκευές του από το δημόσιο (=άρα είναι δημόσιοι υπάλληλοι), των φαρμακευτικών που πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεια (=άρα είναι ..συνταξιούχοι), των ακριβοπληρωμένων ελευθέρων επαγγελματιών που συνδιαλέγονται των συμφερόντων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου (=παίρνουν πόρους τόσο των ιδιωτών όσο και του δημοσίου). Μέσες άκρες, το συντριπτικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σχετίζεται με τα χρήματα που λαμβάνει από το δημόσιο ταμείο, σε ποσοστό που μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και το 70%.
[τα τελευταία επίσημα νούμερα έχουν τις δαπάνες του δημοσίου στο 50% του ΑΕΠ, ενώ της Σουηδίας στο ..30% ]

Εδώ ενδέχεται να αγνοεί η μισή ελληνική κοινωνία ακόμα και το βασικό, ότι ο κάθε εργοδότης υποχρεούται να πληρώνει περίπου 30% εισφορές επί του μικτού μισθού που δίνει στον υπάλληλό του. Στη χώρα μας ενδιαφέρει μόνο το "καθαρό", που μπορεί να είναι και -25% του μικτού μισθού.

Όταν δεν έχει ιδέα για έννοιες όπως οι παραπάνω, πως να έχεις άποψη για το πως η ανεργία, που εμφανιζόταν στο 8% το 2008, βρίσκεται στο 25% σήμερα; Ειδικά όταν ο χρόνος που έχεις αφιερώσει για να μάθεις είναι το 1/100 από ότι το off-side ή η τεχνική ποινή.

Κι αν τα συνδέσεις όλα αυτά με την παρα-οικονομία, την φορο-διαφυγή, την φορο-αποφυγή, την εισφορο-διαφυγή, την εισφορο-αποφυγή, τη διαφθορά και άλλα τέτοια, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνει το κεφάλι σου ντολμάς.

2.
Τα πράγματα γίνονται άσχημα όταν προσπαθείς να παρέμβεις στην κοινωνία εγκαθιστώντας μεγαλύτερη παρέμβαση, λες και όση έχει μέχρι σήμερα θεσμοθετηθεί είναι ..λίγη. Έτσι, οι εγχώριοι κυβερνώντες, ενώ νομοθετούν συνεχώς παρεμβάσεις, δεν κάνουν καμία προσπάθεια να ασκήσουν έλεγχο επί αυτών.

Για παράδειγμα, ενώ ΟΛΕΣ οι ποδοσφαρικές ομάδες ήταν για κλείσιμο με απλές διοικητικές αποφάσεις καθώς λειτουργούσαν με οικονομικά στοιχεία πτώχευσης, ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να ασκήσει τέτοιον έλεγχο. [αντίθετα φτιάχνανε νόμους που τους επέτρεπαν να κρύβονται τα χρέη και να συνεχίζουν να λειτουργούν].

Ενώ μπορούσαν να γίνονται έλεγχοι σε πρόσωπα που διαβάζει κάποιος στις κοσμικές στήλες και τα σχετικά περιοδικά να ξοδεύουν εξωφρενικά ποσά, κάνείς δεν ασχολείται. Και είναι τόσο εύκολο. [αντίθετα, αφήνουνε τους δικηγόρους τους να πετυχαίνουν "δικαστικές νίκες" 5-7 χρόνια μετά από τυχόν δίωξη και κανείς να μην ευθύνεται για τίποτα]

Ας μη μιλήσουμε για την αστειότητα να είναι διαθέτουμε μερικές χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με παχυλούς λογαριασμούς στο ..εξωτερικό. [μήπως και αυτοί επιβλέπουν νόμους που θα μπορούσαν να τους ..τσιμπήσουν;] 

Η παρέμβαση του δημοσίου έφτανε μόνο στο πως ο βουλευτής θα έκλεινε θέση στο ΚΤΕΛ για το ψηφοφόρο του (όρθιος 3 ώρες για Αθήνα) και πως είτε ο κάθε ταξιτζής θα διατηρούσε την αξία της άδειά του στα €200,000 είτε μια οικογένεια θα είχε 2-3 άδειες λαϊκής. Ααααα, έβρισκε και χώρο να δουλεψει ο περήφανος κλάδος των πουλμανατζήδων όταν συνήθως καθόταν άεργος τις 4 μέρες της εβδομάδας περιμένοντας να έρθει το σαββατοκύριακο για να περιηγήσει τους εκδρομείς: να μεταφέρουν τους μαθητές στο ..σχολείο, σε όλα τα σχολεία, σε όλη τη χώρα!

Ας μην λαϊκίσουμε τις κλασσικές παρεμβάσεις που κυριαρχούν οι διορισμοί συγγενών και φίλων, χαρτζηλίκια των €10,000 σε κολλητούς που έχουν 5-6 θέσεις, στρατιές συμβούλων που γνωρίζουν τέλεια μόνο τη λαμογιά και το ξεκοκκάλισμα, εξουσία σε ανεπάγγελτους ή άσχετους με το αντικείμενο που τους ανατίθεται επειδή είναι "του κόμματος", προνόμια και απολαβές που τα πληρώνει άλλος.

Όταν ως δημόσιο έχεις την εξουσία να στείλεις 5-10 διαφορετικά συνεργεία ελεγκτικών μηχανισμών στο κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε αυτή τη χώρα ώστε να ασκήσεις έλεγχο στις δραστηριότητές του, όταν μπορείς να το κάνεις επί καθημερινής βάσης, μέχρι να μην αντέχει να σε βλέπει, τι άλλη περέμβαση χρειάζεται να νομοθετήσεις; [παλαιά το κάνανε μόνο μέσω ΣΔΟΕ]

Η δυνατότητα παρεμβάσεων είναι εκεί, η αξιοποίησή της όχι.

3.
Και φτάνουμε στο θέμα των ημερών. Στο αποκορύφωμα του να διαθέτει σήμερα η ελληνική κοινωνία 2,7εκ. συνταξιούχους που λαμβάνουν κάθε μήνα 4,5εκ. διαφορετικές συντάξεις και ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ να μην έχει καταβάλει τις εισφορές για τις συντάξεις που λαμβάνει. [και οι μόνοι που να δικαιολογούνται να είναι όσοι είναι πραγματικά ανάπηροι]
Το μεγαλειώδες κοινωνικό κράτος στο ύψος του: απονομή συντάξεων χωρίς πολλά κριτήρια, παρά μόνο ένα δαιδαλώδες σύστημα που λειτουργεί εις υγείαν του κορόιδου που δεν είναι ..συνταξιούχος. Μιλάμε για ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ του παλαιού κλισέ "στην Ελλάδα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια και τα κορόιδα".
[για τα νούμερα, επιβεβαιώστε μέσω του συστήματος ΗΛΙΟΣ]

Και ποια είναι η παρέμβαση του δημοσίου στο άθλιο συνταξιοδοτικό σύστημα; Βασικά να επιμένει να απονέμει συντάξεις και να διαλαλεί παντού ότι δεν είναι σωστό να τις κόψουμε για 23η φορά... Μάιστα.

Η εικόνα καλυτερεύει περισσότερο όταν το δημόσιο αποφασίζει να συστήσει επιτροπή [κλασσικό χάσιμο χρόνου], η οποία εκδίδει πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το δικαιότερο μέτρο για παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό είναι η καταμέτρηση των ενσήμων και των εισφορών που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο ώστε να μοιραστεί πιο ορθά το κονδύλι των συντάξεων [πολύ καλή πρόταση!!!] και το ίδιο το δημόσιο απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλάμε για φαρσοκωμωδία.

4.
Η φαρσοκωμωδία γίνεται σπαρταριστή όταν αντιλαμβάνεσαι ότι οι δανειστές, οι Ευρωπαϊοι και ειδικά οι Γερμανοί επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Εξηγούμαι: δείχνει ότι οι ξένοι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Π.χ., δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι το δημιούργημά τους, το ευρώ, μπορεί να διαλυθεί από το λάθος που έκαναν να αφήσουν μια ημι-ανυπόληπτη χώρα να λάβει μέρος. Κι ας έχουν κάνει χοντρά λάθη στην αρχιτεκτονική του νομίσματος.
Ούτε θέλουν να συρθεί προς τα εκεί που μπορεί να οδηγήσει η υποχώρηση στις απαιτήσεις μιας χώρας-μέλους.
Αφού την έκαναν την μαλακία και μας έβαλαν, ούτε το λάθος τους θέλουν να παραδεχτούν ούτε θέλουν να φύγουμε ούτε να χαλαρώσουν πολύ τους κανόνες.
Γνωρίζουν ότι το κόστος να ξαναπάνε στα δικά τους νομίσματα ή στο καθεστώς εκτός Σένγκεν συνεπάγεται πολύ χρήμα, πολύ κόπο και πολύ χρόνο.
Σίγουρα θέλουν τις περιουσίες που διαθέτει η Ελλάδα: τον ΟΤΕ [τον πήραν], τα αεροδρόμια [υπέγραψαν], τα σπίτια στη Μάνη, τα οικόπεδα στη νότια Κρήτη, τον ορυκτό πλούτο, τα βουνά και τα λαγκάδια.
Τους ενδιαφέρει επίσης να έχουν στο club τους όλους τους λαούς που είναι χριστιανοί - ενάντια και στο Ισλάμ.
Τους αρέσει να αναφέρονται στις αξίες του αρχαίου ελληνισμού και αυτός να είναι μέρος του δικού τους πολιτισμού.
Και όλα αυτά να γίνονται στο ηθικό πλαίσιο των βορειοευρωπαίων: το λάθος τιμωρείται, τα χρέη ξεπληρώνονται, η τιμωρία οφείλει και να σε βελτιώνει.
Τέλος, διότι είμαστε το τέλειο πειραματόζωο για ολάκερες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, στις αλλαγές που θέλουν να επιβάλλουν για να πλησιάσουμε το αμερικανικο πρότυπο. [μεγάλος μάγκας όποιος ξεστόμισε πρώτος αυτό το "πειραματόζωο"]

Άντε να καταλάβεις μετά ότι ο γεννηθείς το 1942 Σόιμπλε παίζει το δικό του παιχνίδι, μαζί με τη ..μάνταμ Μέρκελ, για το δικό τους συμφέρον και περισσότερο για το συμφέρον του λαού τους.

5.
Σε όλο αυτό το περίγραμμα, το βασικό ερώτημα είναι ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, που κατοικούμε σε αυτή τη χώρα, από εμάς. Γιατί αυτά που ξέραμε καλό θα ήταν να τα ξεχάσουμε - καθώς δεν το έχουμε κάνει ήδη.
Μήπως η ελληνική κοινωνία σταμάτησε να καταναλώνει εισαγόμενα; [τσιγάρα-ipad-αυτοκίνητα]
Μήπως το δημόσιο παράγει τις ίδιες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος; [καθώς έπεσαν οι μισθοί]
Μήπως ελλ. επαγγελματίες-αγρότες-κλπ θέλουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν; [...]
Τα παραδείγματα πρέπει να ξεπερνούν τα 10εκ.

[Από εκείνα που δε λαμβάνουν χώρα στη δημόσια συζήτηση: Γιατί η Αυστρία, το Βέλγιο ακόμα και η Πορτογαλία, ενώ είναι χώρες που μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα, ΔΕΙΧΝΟΥΝ οτι τα καταφέρνουν καλύτερα από τη χώρα μας;]

Προσπαθώντας να ολοκληρώσω.
Καθώς, η κοροϊδία και το δούλεμα συνεχίζονται, η προσπάθεια αναλώνεται στο ποιος θα πιάσει τον άλλο κορόιδο για να καρπωθεί περισσότερα οφέλη και κάπου εκεί εξαντλείται ο ..ανταγωνισμός, όπως πάντοτε συνέβαινε. Η δε συναίνεση είναι στην ασυνενοησία και τον ατομικισμό.

Ξανα-διαβάστε τον παραπάνω πίνακα έρευνας της κοινής γνώμης: η κοινωνία θεωρεί "καλύτερη από όλα" τη ..συναίνεση και της αρέσει ο ..ανταγωνισμός! Ενώ ο σοσιαλισμός είναι εξίσου αρεστός με την ..ελεύθερη αγορά, με τα δύο αυτά μαζί να αθροίζουν ...120%!!!

Το μόνο που μοιάζει να επιθυμεί η κοινή γνώμη είναι ένα παγκόσμιο φόρο υπέρ της Ελλάδας και των Ελληνων, να κάθεται και να τον απολαμβάνει, ενώ, δυστυχώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο από 2011.

1 comment:

Vasilisg said...

Iq ραδικιού φίλε Γιώργο....