16.9.11

Τα greek statistics ξαναβρομάνε

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», αποκαλύπτει στην «Ε» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δίπλα του τον πρόεδρο Α. Γεωργίου. Αριστερά ο παραιτηθείς από νωρίς Ν. Λογοθέτης και στην άκρη δεξιά ο νυν καρατομηθείς Α. Φιλίππου Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δίπλα του τον πρόεδρο Α. Γεωργίου. Αριστερά ο παραιτηθείς από νωρίς Ν. Λογοθέτης και στην άκρη δεξιά ο νυν καρατομηθείς Α. Φιλίππου Αλλα πέντε μέλη της επταμελούς επιτροπής παύονται από τα καθήκοντά τους όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και παραμένει μόνο ο πρόεδρος (!), λόγω «προβλημάτων σε προσωπικό και διοικητικό επίπεδο».
Αυτά τα προβλήματα, όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», ξεκινούσαν από την «απομονωτική, αντιδημοκρατική, εξουσιαστική» λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και έφταναν μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.
Το συμπέρασμα της κ. Γεωργαντά αμφισβητεί άλλο μέλος της επιτροπής, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται επιβεβλημένη η σε υψηλό επίπεδο πολιτική αλλά και δικαστική παρέμβαση αναφορικά με την καταγγελία, καθώς αφορά το σημαντικότερο πολιτικο-οικονομικό ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών με την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεγαλύτερης κρίσης και την κοινωνία στην απόλυτη οικονομική αφαίμαξη.
Η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, που μίλησε χθες στην «Ε», είναι κατηγορηματική στην άποψή της: «Το έλλειμμα του '09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».
Με ποιον τρόπο έγινε αυτό;
«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει».
Η ίδια η κ. Γεωργαντά ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.
Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τα μέλη της επιτροπής, από την ίδρυση κιόλας της Αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελισσόταν μια μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της. Ηδη, για ένα μέλος της είχε γίνει καταγγελία για παράνομη είσοδο σε υπολογιστικά συστήματα της Αρχής με αποτέλεσμα να δεχτεί αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ασφάλειας η οποία κατέσχεσε από το σπίτι του τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.
«Υπήρχαν απειλές και συνεχείς πιέσεις, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ τι είδους αιτίες είχε», θα πει άλλο μέλος της επιτροπής. «Εκεί που αποδίδω όλη αυτή την ιστορία είναι στη λαθεμένη επιλογή του προσώπου», θα πει.
Η ίδια η Ζωή Γεωργαντά, αναφορικά με τον πρόεδρο της Αρχής θα πει ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Eurostat Τόμσεν της είχε πει τηλεφωνικώς ότι «δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ότι θα του έκανε συστάσεις».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310053

11 comments:

Anonymous said...

Απότι φαίνεται, τα στοιχεία για τα ελλείματα της χώρας "μαγειρεύτηκαν" από τους Ευρωπαιους προς το χειρότερο. Συνηθίζεται αυτό, (προκαλούμε τεχνητά, μεγαλύτερη κρίση από την πραγματική), προκειμένου να δημιουργήσουμε μία αίσθηση επείγοντος της αλλαγής μέσα στον οργανισμό. Αυτά λένε οι μάνατζερ! Η Naomi Klein λέει στο βιβλίο της στρατηγική του Σοκ. Μοιάζει με την παλιά και γνωστή στρατηγική της έντασης.

geokalp said...

μπορεί

όμως η φετινή πορεία άλλα δείχνει...

Κυριάκος said...

Βασικά τον τελευταίο καιρό (χρόνια;) ότι γράφει η Ε βρομάει. Αντί για ειδήσεις διαβάζεις θεωρίες συνωμοσίας, ανεπιβεβαίωτες φήμες, αναπαραγωγή λάσπης από blogs κλπ. Δε διαβάζεται πλέον η εφημερίδα.

Κυριάκος said...

Επίσης η υπόθεση πως το έλλειμμα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από της Ιρλανδίας για να δικαιολογηθούν τα μέτρα είναι βλακώδης (non-sequitur για την ακρίβεια). Η πρώτη εκτίμηση του Παπ. ήταν 13,6% και ακόμα και αυτή ήταν αρκετή. Με την ύφεση, το ύψος του χρέους και το μέγεθος του ελλείμματος (ακόμα και πριν την τελευταία αναθεώρηση) η δυναμική του χρέους (αυτή που είπε και η Μπαλφούσια ντε) βγήκε εκτός ελέγχου. Το αποτέλεσμα ήταν πως τα επιτόκια ανέβηκαν ανατροφοδοτώντας τη δυναμική και ήρθε το τέλος. Η Ελλάδα το Μάιο του 10 έπρεπε να βρει 20 δις για να πληρώσει ομολογιούχους και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τα βρει στην αγορά. Η Ε τώρα, αφού έβγαλε εκείνο τον καραγκιόζη το φιλαράκο του Ψωμιάδη πριν λίγο καιρό να μας πει πως ο Πούτιν ήθελε να μας πληρώσει τσάμπα το χρέος και του είπαμε όχι, ήρθε να μας πει πως η κυβέρνηση συνωμότησε με την Eurostat για να φουσκώσουν το χρέος και να έρθει το ΔΝΤ να διαλύσει τα κοινωνικά κεκτημένα (τη φοροδιαφυγή και τα κλειστά επαγγέλματα δηλαδή) στον Ελληνικό σοσιαλιστικό παράδεισο. Ειλικρινά δεν αντέχω άλλο αυτές τις ηλιθιότητες έχω γίνει αλλεργικός.

geokalp said...

θα επιβεβαιωθεί η Ε εάν η Κύπρος ΔΕΝ πάρει δάνειο από τους Ρώσους ή η Ιταλία ΔΕΝ πάρει από τους Κινέζους;
μήπως θα έρθουν τα BRICs να δανείσουν την Ευρώπη;

η πρώτη εκτίμηση (λεκτική) του Παπακ ήταν 14,7% αλλά έστειλε ύστερα από αντιδράσεις το 13,6% που γράφεις

θα σου γράψω όμως και για τις προβλέψεις, πχ του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πχ του 2008, κοίτα τι προέβλεπε πχ το 2007 και κοίτα πόσο μέσα έπεσε
το έχω γράψει πολλές φορές, οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών είναι για τζάκι, άντε να πιάσουν τη τάση, μονά-ζυγά, πάνω ή κάτω

σχετικά με τα greek statistics, μου φτάνει που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κλείσει επίσημα (ΕΕ) τα νούμερα από 2005 και δώθε

Κυριάκος said...

Το δικό μου πρόβλημα είναι πως θεωρώ βαθιά ανήθικο να προσπαθούν ακόμα και τώρα κάποιοι να πείσουν τον κόσμο πως για τα προβλήματα της Ελλάδας φταίει η κυβέρνηση που φούσκωσε τα ελλείμματα, συνωμότησε με το ΔΝΤ κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

Πριν λίγες μέρες είχες λινκάρει ένα άρθρο που έλεγε πως για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και για να γίνει αυτό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πρέπει να πέσει κάπου ανάμεσα σ' αυτό της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας. Αυτό θα γίνει είτε με λιτότητα είτε με επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση και το ζητούμενο είναι απλά ποιος είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος. Αντί λοιπόν οι καραγκιόζηδες οι δημοσιογράφοι (ο θεός να τους κάνει) να ψάχνουν τις δηλώσεις του κάθε πικραμένου που απολύθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και θέλει να εκθέσει το αφεντικό του για να βρουν ενδείξεις συνωμοσίας κατά του ελληνικού λαού και να παραμυθιάζουν τον κόσμο πως για όλα φταίει ο Γιωργάκης και μόλις τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα και διώξουμε το ΔΝΤ θα γυρίσουμε στο 2007 θα ήταν πιο χρήσιμο να προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα.

Κυριάκος said...

Για τα υπόλοιπα:
Σχετικά με Κύπρο και Ρωσία: Η Κύπρος έχει εντελώς διαφορετική σχέση με τη Ρωσία από εμάς. Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν λεφτά στην Κύπρο και έχουν καλούς λόγους να θέλουν να προστατέψουν τις Κυπριακές τράπεζες. Επίσης υπάρχει διαφορά τάξης μεγέθους στην ανάγκες της Κύπρου από τις δικές μας. Ακόμα κι αν ρίξει κάποιο χρήμα η Ρωσία στην Κύπρο δεν σημαίνει πως θα είναι αρκετό για να της λύσει τα προβλήματα ή πως θα ήταν διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και για εμάς ή πως θα ήταν αρκετό για να μας κρατήσει μακριά από την τρόικα. Οπότε όχι, ότι και να γίνει με την Κύπρο δεν δικαιώνεται η σκουπιδοφυλλάδα.

Αντίστοιχα για την Κίνα και την Ιταλία. Κι εδώ ήρθε ο Ζιαμπάο να κάνει μπίζνες (=να αγοράσει φτηνά τώρα που γυρίζει). Πιθανότατα το ίδιο παίζει και στην Ιταλία που έχει και πολύ καλύτερα φιλέτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οπότε ούτε εκεί βλέπω καμιά δικαίωση για τις παπαροσυνωμοσιολογίες.

Όλοι κάνουν λανθασμένες προβλέψεις. Θες να συζητήσουμε για τις προβλέψεις των αναλυτών και των οίκων αξιολόγησης για τα δομημένα ομόλογα και τις μετοχές των τραπεζών το 2007; Και τι σημαίνει αυτό πως όλες οι προβλέψεις είναι ίδιες και όλες είναι αναξιόπιστες; Αν συζητήσουμε σ' αυτή τη βάση τότε το ίδιο είναι να κοιτάμε τα άστρα για να μαντεύουμε πού θα πάει η οικονομία. Δε νομίζω πως το πιστεύεις πραγματικά αυτό.

Τέλος για τα greek statistics συμφωνώ αλλά αφενός η eurostat παραδέχεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα από παλιότερα και αφετέρου οι δηλώσεις του καθενός (και ειδικά κάποιου που προφανώς έχει προσωπική κόντρα) δεν είναι ασφαλής βάση για να βγάλεις οποιοδήποτε συμπέρασμα. Έχεις ακούσει την άλλη πλευρά, αυτή της Eurostat που από όσα γνωρίζουμε ζήτησε να συμπεριληφθούν οι εγγυήσεις για τα χρέη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα; Κανένας σοβαρός δημοσιογράφος δε θα άφηνε υπονοούμενα για την διαχείριση του θέματος χωρίς να αναζητήσει και την άποψη της άλλης πλευράς. Αλλά Ελευθεροτυπία και σοβαρή δημοσιογραφία έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και χρόνια.

Anonymous said...

ΟΑΛ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΕΠΕΡΝΑΝ ΤΟ ΜΠΑΓΙΟΚΟ

geokalp said...

ανώνυμε 7:05

μάλλον
αλλά αν θυμάμαι καλά τα έλεγε μέχρι κι ο Χριστοδουλάκης

geokalp said...

Κυριάκο

"θα ήταν πιο χρήσιμο να προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα."
μα είχαμε εκλογές το 2009 και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε για λεφτά...
ούτε κι εκείνος είχε μπει στο κόπο να μάθει τι παιζόταν...
μακάρι να σταμάτησαν τα μυστικά κονδύλια πραγματικά

geokalp said...

ίσως δεν έγινα κατανοητός, σχετικά με Ρωσία: δεν το βλέπω για γεωπολιτικούς λόγους

Κινα: "να ζητήσουν εγγυήσεις" ζητάει Το Βημα τους...

βλέπεις ότι δεν είναι εύκολα πράγματα, τα γράφουν κι αυτά δημοσιογράφοι...

Ξένοι οίκοι: πόσα λάθη κάνουν κάθε χρόνο; πότε υποβάθμισαν από το top/peak την Ελλάδα; έχουν άδικο στη τωρινή ευρωπαϊκή κρίση χρέους;
Δ.Οργανισμοί: 90% των προβλέψεων λάθος, 100% στη διετία
τσέκαρέ τα