30.9.11

Διασώθηκε το κύρος της Μέρκελ και αποφεύχθηκε ένας νέος πανικός

ZZ
Υπάρχει η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι οι υπερασπιστές της Ευρωζώνης έχουν ξεμείνει τόσο από πυρομαχικά όσο και από ιδέες. Ενας λόγος αποδίδεται στην αποτυχία των πολιτικών να συμβαδίσουν με τις αγορές. Ομως, χθες, η Μέρκελ πέτυχε να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, που προβλέπει τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης EFSF. Συνεπώς, ένα νέο επεισόδιο πανικού αποφεύχθηκε χθες στις αγορές, και τα διαθέσιμα «όπλα» δείχνουν να ενισχύονται.
Υπέρ της ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) -που θεωρείται «ανάχωμα» για την κρίση χρέους- ψήφισε η γερμανική Βουλή, με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές. Παρ’ όλα αυτά 13 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού έδωσαν αρνητική ψήφο. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 10 βουλευτές της CDU/CSU (6 και 4 βουλευτές αντίστοιχα) και 3 του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων - FDP ψήφισαν «όχι». Η Γερμανία, μετά την απόφαση για ενίσχυση του EFSF, θα κληθεί να συνεισφέρει αντί για 123 δισ. ευρώ, το ποσό των 211 δισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου, υπό μορφή εγγυήσεων. Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι είναι σαφές πως τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερα.
Βεβαίως, η ενίσχυση στο οπλοστάσιο του EFSF δεν θα είναι αρκετή για να προστατέψει την Ιταλία σε περίπτωση που κινδυνέψει. Ηδη, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εμπόδισε τη συμμετοχή της χώρας στο προσωρινό ταμείο στήριξης του ευρώ EFSF, ωστόσο φαίνεται ότι έχει αποκλείσει για την ώρα την ιδέα της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, τη μόνη ιδέα που θα μπορούσε να είχε συγκρατήσει την κρίση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (παρά το γεγονός ότι αρκετοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χειροτερέψει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα). Είναι κοινή πεποίθηση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι η 21η Ιουλίου θα υπερψηφιστεί από τα περισσότερα Κοινοβούλια των κρατών-μελών (αρκούν εννέα) και θα υλοποιηθεί, αφού, πέραν των ελληνικών προβλέψεων, εξοπλίζει την Ευρωζώνη με έναν ισχυρότερο Προσωρινό Μηχανισμό, ικανό να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων και να αποσοβεί κρίσεις κρατικού χρέους, όπως εκείνη που σοβεί στην Ιταλία και την Ισπανία, και κρίσεις τραπεζικού χρέους, όπως εκείνη που απειλεί τις γαλλικές τράπεζες. Υστερα από τη θύελλα που προκάλεσαν οι απόψεις Ρέσλερ, η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θέλει να αποτρέψει μια «ανεξέλεγκτη» πτώχευση της Ελλάδας. Επειδή ακόμα δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο «εργαλεία», καθώς αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) από το 2013. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης, για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.
O EFSF (European Financial Stability Facility) είναι ο σημερινός προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σκοπός του είναι να παρεμβαίνει και να στηρίζει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα ή να δίνει εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Σήμερα διαθέτει 440 δισ. ευρώ. Η μετεξέλιξη του EFSF θα είναι ο μόνιμος μηχανισμός (ESM) από το 2013 και μετά.
Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου οι ηγέτες της Ε.Ε. διόρθωσαν το κενό που υπήρχε στη δυνατότητα του EFSF να αγοράζει ομόλογα μόνο από κράτη που έχουν δεχθεί κεφάλαια διάσωσης, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και την επέκτειναν σε όποιο κράτος έχει ανάγκη. Στόχος να εξαλειφθεί η έλλειψη κάποιου μεγάλου αγοραστή που διατηρούσε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλά και τροφοδοτούσε την αβεβαιότητα των αγορών. Μια έλλειψη που συντηρούσε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Να επισημανθεί πως η πολιτική συμφωνία που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου δίδει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεπεράσει τα δικά της καταστατικά κωλύματα, κι έτσι ο EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων με την άδειά της! Με αυτό τον τρόπο οι Βρυξέλλες επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει πλέον φύλακας της Ευρωζώνης, ο οποίος διαθέτει πυρομαχικά και ελευθερία στη δράση.

No comments: