30.9.11

Χάλασε η συμφωνία Reds - Henderson

Οπου φύγει φύγει οι ξένοι από την Ελλάδα... Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση (λέει ότι) θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ξένοι επενδυτές που είναι ήδη εδώ φεύγουν, πληρώνοντας μάλιστα και «παχυλές» αποζημιώσεις προκειμένου να λύσουν συμφωνίες!
Αυτό συνέβη στη REDS, η οποία το 2007 είχε προσυμφωνήσει με τον επενδυτικό οίκο Henderson την προπώληση αντί 70 εκατ. ευρώ του υπό κατασκευή εμπορικού πάρκου Smart Park, το οποίο μάλιστα πρόκειται να λειτουργήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο βρετανικός όμιλος προτίμησε να πληρώσει στη θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ αποζημίωση ύψους 4,05 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποδεσμευθεί από τη μεταξύ τους συμφωνία με το σκεπτικό της αλλαγής στρατηγικής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός οίκος θεωρεί στην παρούσα φάση ότι είναι προτιμότερο να επενδύσει στις πιο «σίγουρες» αγορές της Βόρειας Ευρώπης από το να δεσμεύσει κεφάλαια στοn Νότο και ειδικά στην Ελλάδα.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ
Για τη REDS, έστω κι αν η αποζημίωση των 4,05 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα μισθώματα ενός έτους για το πάρκο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν παύει να αποτελεί μεγάλο πλήγμα σε μία περίοδο μάλιστα που στο εγχώριο real estate δεν κινείται τίποτα - επομένως και ένας νέος αγοραστής είναι πολύ δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να βρεθεί. Σημειωτέον ότι με τα κεφάλαια της Henderson η εταιρεία σκόπευε να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε λάβει για την υλοποίηση του Smart Park, σχεδιασμός, ο οποίος τώρα ανατρέπεται και πλέον, πέραν του δανείου κατασκευής, ο όμιλος θα πρέπει να μπει και στο δάνειο λειτουργίας.

ΟΙ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Θετικό στοιχείο για τη REDS, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί το γεγονός ότι οι μισθώσεις του εμπορικού πάρκου έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 80% και μάλιστα με γνωστά ονόματα της αγοράς. Ειδικότερα, στο Smart Park, η πρώτη φάση του οποίου θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τη διοίκηση της REDS, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, έχουν μισθώσει χώρους οι Jumbo, Carrefour, Dixons (Κωτσόβολος), Hondos Center Intersport, Apple Premium Reseller, Intimissimi, Calzedonia, Tezenis, Celestino, Mamas & Papas και Bozikis.
Η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε επένδυση 55 εκατ. ευρώ και εμπορική επιφάνεια 35.000 τ.μ. περίπου, ενώ για τη δεύτερη φάση, επένδυσης 20 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. περίπου, έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης κατά 100% με τα Village Cinemas και την Praktiker με στόχο την έναρξη λειτουργίας στο τέλος του 2012. Το Smart Park βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο με το εκπτωτικό χωριό της McArthur Glen στα Σπάτα, με το οποίο μάλιστα αναμένεται να δημιουργηθούν και συνέργειες λόγω του εμπορικού πόλου που θα δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Henderson
Οσον αφορά τώρα τη Henderson, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα πέραν της συγκεκριμένης επένδυσης είχε αγοράσει επίσης το 2007 από τον όμιλο Ελλάκτωρ και τη REDS δύο εμπορικά κέντρα, το Veso Mare στην Πάτρα και το Escape Center στο Ιλιον αντί τιμήματος 40,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος έχει επενδύσει μετοχικά και στη Minoan Group, η οποία προωθεί (πλέον μέσω των νέων διατάξεων περί fast track) τη μικτή τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο τέλος Ιουνίου ο πρόεδρος ΔΣ του ομίλου Ελλάκτωρ κ. Σάκης Καλλιτσάντσης είχε δηλώσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης της REDS ότι ο κίνδυνος ο ξένος όμιλος να λύσει τη συμφωνία και να επικαλεστεί έκτακτη μεταβολή των συνθηκών λόγω της κρίσης είναι πολύ μικρός.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1585501&nt=103 


______________________________


tag: πληρώνουμε και την αποζημίωση για να μην επενδύσουμε...


θα αντικατασταθούν από Καταριανούς;

No comments: