29.9.11

(ΔΟΨ) Πάρ'το αλλιώς, κύριε υπουργέ

Οι πιο υποψιασμένοι περί τα φορολογικά αντιλαμβάνονται ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τις αποδείξεις και τις ισοσκελισμένες φορολογικές δηλώσεις κατατείνουν στην προετοιμασία εφαρμογής ενός γενικευμένου «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους.

Ουσιαστικά οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να δημιουργήσουν έναν κύκλο υποχρεώσεων για τους φορολογουμένους, μέσω του οποίου θα γίνει ευχερέστερος σε επόμενο στάδιο ο έλεγχος του «πόθεν έσχες». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, αν αυτός είναι ο σκοπός των τελευταίων ανακοινώσεων, τότε εύλογα κάποιος μπορεί να αμφιβάλλει για την αντίληψη των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών.

Η γενικευμένη εφαρμογή του πόθεν έσχες θέλει πανίσχυρο σώμα αδέκαστων ελεγκτών και μαζί ένα σχήμα πραγματικά δειγματοληπτικών ελέγχων, που θα μεταφέρουν στους φορολογούμενους τη βεβαιότητα ότι περιοδικά σε διάστημα 4-5 χρόνων θα υποστούν ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Αυτή είναι η μέθοδος και όχι οι αποδείξεις ή οι ισοσκελισμένες φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες δεν αποκαλύπτουν τα μαύρα αφορολόγητα εισοδήματα. Αυτά μόνο τα περιουσιακά στοιχεία και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τα φανερώνουν.

Αντί, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών να προσθέτει διαχειριστικά βάρη και δυσαρέσκεια στους πολίτες, ας δημιουργήσει ένα σώμα αδιάφθορων και ας ενισχύσει τις ηλεκτρονικές δυνατότητες του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Τα υπόλοιπα μοιάζουν με ασκήσεις μανδαρίνων χωρίς περιεχόμενο.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=422326&h1=true

No comments: