30.9.11

Stratfor: Η Ελλάδα δεν σώζεται-Διώξτε την!

Την έντονη απαισιοδοξία των αναλυτών του site στρατηγικών αναλύσεων Stratfor προκαλούν οι περιπτώσεις της ευρωζώνης γενικότερα και της Ελλάδας ειδικότερα. Κατά το Stratfor, ο δεύτερος γύρος του EFSF δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να λύσει τα διογκούμενα προβλήματα της ευρωζώνης, όμως, αν υπάρχει κάποια περίπτωση να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση, οι αλλαγές σε αυτό έπρεπε να εγκριθούν. Υπάρχουν τρεις μεγάλες οικονομικές κρίσεις στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, εκτιμά το site:

Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάγκη για ενίσχυση της Ιταλίας, η δεύτερη με μία τραπεζική κρίση και η τρίτη με τη χρεοκοπία της Ελλάδας. "Για να αντιμετωπίσει τις όχι και τόσο μακρινές αυτές κρίσεις, το EFSF θα χρειαστεί 2 τρισ. ευρώ, περίπου 5 φορές μεγαλύτερο ποσό από τη σημερινή του δυνατότητα", σημειώνει το Stratfor.

Σε ξεχωριστό του δημοσίευμα, αναφέρεται στην Ελλάδα. Παραδοσιακά η Ελλάδα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στη ναυτιλία (που περιγράφεται ως διολισθαίνουσα), στον τουρισμό (για τον οποίο λέγεται ότι δεν μπορεί μια χώρα να στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτόν) και στην αξιοποίηση της θέσης της.

Όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της στις αρχές του 1800 είχε την οικονομική βοήθεια της Μ. Βρετανίας που ήθελε να πλήξει τους Τούρκους.
Αργότερα, η βοήθεια ήρθε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι σκόπευαν κατά των Σοβιετικών.

Σήμερα, επισημαίνεται, οι Έλληνες δεν έχουν κοινό εχθρό με κανέναν από όσους θα μπορούσαν να τους δώσουν βοήθεια - εκτός ίσως από τους Τούρκους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν "πολλούς-πολλούς κακούς υπολογισμούς" για να γίνει κάτι τέτοιο.

Το Stratfor θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά μόνο για να υπάρξει η δυνατότητα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη αν πρόκειται το ευρώ να επιβιώσει", λέει η ανάλυση. Ανάμεσα όμως στο τότε και στο τώρα θα πρέπει να μεσολαβήσει μια ενίσχυση που θα λειτουργήσει σαν αντιπυρική ζώνη. Το EFSF πρέπει να παίξει τον ρόλο του, γιατί, αν δεν σταθεί δυνατό να απομονωθεί το ελληνικό χρέος των 280 δισ. ευρώ που βρίσκεται εκτός των ελληνικών συνόρων, θα πυροδοτηθεί οικονομική καταστροφή από την οποία η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει.

Για την προετοιμασία της ελληνικής εκδίωξης πρέπει να υπάρξει ένα ταμείο το οπoίο θα μπορέσει να κάνει περίπου ταυτόχρονα τρία πράγματα: Πρώτον, να βρει περίπου 400 δισ. ευρώ για να απομονώσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Δεύτερον, θα χρειαστεί περίπου 800 δισ. ευρώ για να αποτρέψει μια τραπεζική κατάρρευση, αφού την ημέρα όπου η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία και θα φύγει από την ευρωζώνη θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Τρίτον, θα χρειαστούν άλλα περίπου 800 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ιταλίας για μία τριετία.

Άρα, καταλήγει η ανάλυση, πριν οι Ευρωπαίοι αποκτήσουν 2 τρισ. ευρώ δεν είναι σε θέση να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/659879/ArticleNewsWorld.aspx 

________________________________________

η λογική της γεωπολιτικής θέσης έχει βάσεις αλλά δεν τα λέει όλα,
μερικά τηλεγραφικά
1. τουρκικός επεκτατισμός
2. συμμαχία με Ισραήλ - όση μπορεί να είναι αυτή, λογικά είναι
3. αραβική άνοιξη
4. βαλκάνια - όλα ξεκινούν από εκεί!
5. στρατηγικό αμερικανικό τρίγωνο (Κοσσυφοπέδιο, στρατός - Βουλγαρία, αεροπορία - Σούδα, ναυτικό, αεροπορία)

υπάρχουν και άλλα σημεία

No comments: