28.9.11

Deal Λαυρεντιάδη και με δικαιοσύνη

Ένα βήμα πριν το «κλείσιμο» της ερευνώμενης από την Δικαιοσύνη υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από την Proton Bank βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της τράπεζας κ. Λ. Λαυρεντιάδης.

Όπως αποκάλυψε σήμερα το Euro2day ο κ. Λαυρεντιάδης προτίθεται να καταθέσει στην Proton Βank το ποσό των 51 εκατ. ευρώ ως και την Παρασκευή, 30/9 ώστε αμέσως μετά να κινηθεί η διαδικασία συμβιβασμού.

Η συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία των αρμόδιων Εισαγγελέων αλλά και της τράπεζας μπορεί να επιτευχθεί βάσει του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την «εξάλειψη του αξιόποινου», για περιπτώσεις που επιστρέφεται «ιδιοποιημένο πράγμα».
Δηλαδή, το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές , απέδωσε, χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου, το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο, απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο, μέρος. 

Η κατάθεση των 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank από τον κ. Λαυρεντιάδη, αποτελεί το πρώτο βήμα της συμφωνίας για το κλείσιμο της υπόθεσης.

Απαιτείται όμως να υπάρξει και σύμφωνη γνώμη του Δ. Σ της Proton Bank και βεβαίως του επιτρόπου της Τράπεζας Ελλάδος στην τράπεζα. Η Proton με ρητή δήλωσή της θα πρέπει να αναφέρει πώς ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε απαιτήσεις της έναντι του επιχειρηματία.

Το Δ. Σ της Proton συνεδρίασε σήμερα χωρίς να λάβει απόφαση καθώς δεν έχουν κατατεθεί ακόμη τα 51 εκατ. ευρώ εκ μέρους του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε ειδικούς λογαριασμούς και θα εκταμιευθεί όταν συμφωνήσει το Δ.Σ. της τράπεζας που καλείται να επικυρώσει και τυπικά την συμφωνία.

Επί του παρόντος, τόσο ο κ. Λαυρεντιάδης όσο και ο ο διευθύνων σύμβουλος της τραπεζας κ. Γ. Τανισκίδης έχουν συμφωνήσει, ωστόσο η συμφωνία έχει παγώσει καθώς ο επιτροπος Θ. Σαξώνης, ο οποίος διορίστηκε στην τρπαεζα μετα την ανακοίνηση της υπόθεσης από την Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ζήτησε νεα προθεσμία ώστε να εξετάσει το κείμενο που θα υπογραφεί και να ενημερώσει τη Τράπεζα της Ελλάδος.

Εφόσον κατατεθούν τα 51 εκατ. ευρώ και η Proton δηλώσει την πλήρη ικανοποίησή της, η Εισαγγελία θα προβεί στην σύνταξη πρακτικού εξάλειψης του αξιοποίνου για τον επιχειρηματία στο οποίο θα αναφέρεται πώς «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank".

Πρόκειται για πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί τις επόμενες ημέρες με τις υπογραφές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του διευθυνοντος συμβούλου της Proton Bank Γ. Τανισκίδη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Ωστοσο, όπως διευκρινίζεται από εισαγγελικές πηγές, η εισαγγελική διάταξη θα αφορά μόνο το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ και μόνο τον κ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του που φέρονται να εισέπρατταν τα δάνεια από την τράπεζα και όχι τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας που αποφάσιζαν για τους όρους δανειοδότησης των εταιρειών του επιχειρηματία.

Το "καυτό" παρασκήνιο
Ο κ. Λαυρεντιάδης αρχές Σεπτεμβρίου και κάτω από απόλυτη μυστικότητα εμφανίστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων με τον δικηγόρο του όπου και εξεδήλωσε την πρόθεση του να επιστρέψει τα χρήματα στην τράπεζα κάνοντας χρήση των προνοιών του Ποινικού Κώδικα.

Τα επόμενα ραντεβού του επιχειρηματία, που φαίνεται να είχε εξασφαλίσει την συναίνεση της Τράπεζας ήταν με τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, Παν. Νικολούδη και βασικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντε.

Οι συναντήσεις είχαν αντικείμενο την διαμόρφωση του κειμένου η οποία συμφωνήθηκε μετά από αρκετά ραντεβού.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από πόρισμα της Αρχής που διαπίστωνε ενδείξεις για την διάπραξη υπεξαίρεσης.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος της Proton Bank από τα μέλη του τότε ΔΣ της τράπεζας , της υπεξαίρεσης χρημάτων από τις εταιρίες που σύναψαν επισφαλείς -κατά την Αρχή- δανειακές συμβάσεις με την Proton αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/659559/Article.aspx

3 comments:

Anonymous said...

Ούτε γάτα ούτε ζημιά που λένε.
Συγχαρητήρια στην ελληνική "δικαιοσύνη" και μια ερώτηση
-ο αμοιβαίος εκβιασμός, είναι δύο αδικήματα ή κανένα;
Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

Vasilisg said...

Δικαιοσύνη για τύπους Ψωμιάδη, Λαυρεντιάδη. ΟΥΣΤ

geokalp said...

καλημέρα

οι ενδείξεις κλείνουν προς ότι πρόκειται για μεγάλο ψάρι
πρεσβεία, μυστικά κονδύλια, μίζες, ξέπλυμα κλπ κλπ