28.9.11

Γιατί οι γερμανοί βιομήχανοι χειροκρότησαν τον Γιώργο

Μία ευχάριστη - μετά από πολύ καιρό - έκπληξη περίμενε τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος έγινε δεκτός στο συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων στο Βερολίνο με ενθουσιώδη χειροκροτήματα - ακόμη πιο θερμά απ’ ό,τι η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ!

Η τονωτική ένεση ηθικού ήταν προφανώς απαραίτητη για τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στην ομιλία του στην εκδήλωση για την ημέρα της γερμανικής βιομηχανίας, με θέμα «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης», ενώπιον ενός απαιτητικού κοινού (η cr?me de la cr?me των βιομηχάνων της Γερμανίας) θέλησε να περάσει τρία μηνύματα:

- Να πείσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται και πως οι αλλαγές που συντελούνται θα φέρουν ανάπτυξη.
- Να πετύχει την υπομονή και την κατανόηση των φορολογούμενων των χωρών της ευρωζώνης και
- Να απευθύνει πρόσκληση να έλθουν στη χώρα μας για επενδύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την τεράστια προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% και ανέφερε ότι για το 2011 το σχέδιο - το οποίο παραδέχθηκε ότι είναι μεγαλεπήβολο - είναι να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ. Θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χρειάστηκε να πάρω πάρα πολύ δύσκολα μέτρα για να φθάσω εκεί».

Για να το κάνει πιο εύληπτο έκανε έναν παραλληλισμό με τη Γερμανία: «Για να σας δώσω μία αίσθηση του μεγέθους της προσπάθειάς μας, το αντίστοιχο μέγεθος στη Γερμανία θα ήταν μία μείωση πάνω από 100 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο». Ενώ επικαλέστηκε και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε που είπε πως «οι Ελληνες μείωσαν το έλλειμμά τους σε ένα ποσοστό και σε ένα μέγεθος που, με όρους Γερμανίας, θα αντιστοιχούσε σε μία εξοικονόμηση 125 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του δικού σας προϋπολογισμού».

«Καταλαβαίνετε λοιπόν τι έχουμε κάνει;» σημείωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι αυτές οι αλλαγές, πονάνε τον Ελληνα φορολογούμενο, τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος ξαφνικά βλέπει να έχει μικρότερη σύνταξη και μικρότερο μισθό. Και πέρασε το μήνυμα ότι «οι Ελληνες δεν έχουν να δώσουν πια πολλά, εκτός από ένα πνεύμα αλλαγής, προσπάθειας και προσαρμογής. Και αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει αυτό το πνεύμα να το υποδαυλίσουμε».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπανδρέου παραπονέθηκε για τις «συνεχείς κριτικές» που ακούγονται για την Ελλάδα λέγοντας πως «είναι πάρα πολύ δυσάρεστες, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και για όλους τους Ελληνες, οι οποίοι πραγματικά πονάνε, παρ' όλα αυτά, όμως, υλοποιούν αυτές τις αλλαγές».

«Δεν ζητάμε να μας χειροκροτήσετε, αλλά ζητάμε και παρακαλούμε πραγματικά να σεβαστείτε το τι κάνουμε και τις προσπάθειές μας» είπε με έμφαση και προειδοποίησε: «Αν πραγματικά ένας άνθρωπος αισθάνεται ότι μόνο τιμωρείται, αυτή η κρίση δεν θα είναι δυνατότητα, θα είναι απλώς μία χαμένη ευκαιρία. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, εμείς, ο ελληνικός λαός, όλοι μας, να την κάνουμε μία επιτυχημένη ευκαιρία».

Ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος: «Πάρα πολλοί με ρωτάνε: "Μα έχετε την υποστήριξη;». Η απάντηση είναι: Πραγματικά, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου. Είμαι εδώ για να δουλέψω για την πατρίδα μου, για να σώσω αυτή την πατρίδα, να την αλλάξω. Τώρα, είτε με ξαναψηφίσουν είτε όχι, δεν είναι πραγματικά το πρόβλημά μου. Το πρόβλημά μου είναι να σώσω την Ελλάδα».

Επιχειρώντας να πείσει για τις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η προσπάθεια την οποία κάνουμε, δεν είναι μόνο μία προσπάθεια να σωθούμε, αλλά και μία επένδυση σε μία άλλη Ελλάδα, η οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, τα οποία δεν αντιμετώπιζε για δεκαετίες». Και θέλησε να το κάνει πιο εμφατικό: «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι εκείνες οι οποίες θα μας κρατήσουν στο παρελθόν. Οχι. Είναι εκείνες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το βήμα στο μέλλον».

Εκανε υπόμνηση στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τη μείωση μισθών και συντάξεων κατά το 1/6 αλλά και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας κ.λπ.). Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Helios», εκφράζοντας την ελπίδα «να αναπτύξουμε αυτό τον ενεργειακό τομέα και να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια στη Γερμανία».

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Ευρώπη να κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά ώστε «να αποδείξουμε στις αγορές ότι έχουμε πραγματικά ένα σημείο αναφοράς, από το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα χρέη» προειδοποιώντας ότι «από αυτό θα εξαρτηθεί το μέλλον μας».

Απαντώντας στις αγωνίες για το εάν θα καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε: «Αν δεν έχουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να τη βρούμε, να την ξαναβρούμε ή και να την εφεύρουμε. Αλλιώς, κανένας από μας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, μόνος του τουλάχιστον».
Επεσήμανε ότι «πρέπει να πάψει η κακοφωνία, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ομοφωνία, πρέπει να πάψουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για θεσμικά λάθη, για προσωπικά λάθη, για εθνικά λάθη».
Ενώ με κομψό τρόπο απέρριψε τις φωνές εντός της Γερμανίας που μιλούν για έξοδό της από το ευρώ: «Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί μεμονωμένο, ακόμα και η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη από όλους τους άλλους εταίρους της» υπενθυμίζοντας στο ακροατήριό του ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σας πάει στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι τρεις προϋποθέσειςΟ κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως είπε και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπνεύσει. Εθεσε δε τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας εξόδου από την κρίση:

1. Ο δημόσιος τομέας να είναι πολύ περισσότερο «παρών» - και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές και για τις χιλιάδες τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
2. Τα 17 Κοινοβούλια της ευρωζώνης να παίρνουν αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο και να εξηγούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια προς τους πολίτες μας, τα υπέρ και τα κατά.
3. Η Ελλάδα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και να εκπληρώσει όλες τις ευθύνες, τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και τις οποίες μας έχει υποδείξει η τρόικα.

«Δεν μπορώ να πω πώς θα γίνουν όλα τα άλλα, μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της» διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος επικαλούμενος τη δήλωση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ ότι «δεν μπορεί να αλλάξει κανείς μία χώρα μέσα σε μία νύχτα».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ στην ομιλία της υποστήριξε ότι «σεβόμαστε πραγματικά ό,τι έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις δομικές αλλαγές» και διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να μην έχουμε κακά νέα τον ένα μήνα μετά τον άλλο». Τέλος εξέφρασε την μόνιμη πεποίθησή της για «σταθερότητα του ευρώ μέσα στην ευρωζώνη». 



http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1583662&nt=103


______________________________________________


μαχαιριά ο τίτλος!!!

αλλά ωραίο και το λυρικό που πέτυχα



"ο πλασιέ μιλώντας τη μητρική του γλώσσα ξεπουλάει όσο-όσο σε γερμανούς βιομηχάνους"

No comments: