30.9.11

«Μια νέα οικονομία που δεν θα επιβραβεύει τα αρπακτικά» ζήτησε ο Έντ Μίλιμπαντ

Ως την πιο ριζοσπαστική ομιλία ηγέτη των Εργατικών σε μια ολόκληρη γενιά χαρακτήρισε ο βρετανικός Τύπος την ομιλία του Έντ Μίλιμπαντ στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ αυτή την εβδομάδα.

Ο Μίλιμπαντ σηματοδότησε ξεκάθαρα μια ρήξη με το επιχειρηματικό κατεστημένο των τριών τελευταίων δεκαετιών, καθώς και το μοντέλο αχαλίνωτου καπιταλισμού που ενίσχυσε. Μάλιστα, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τύπος, ο οποίος έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εδραίωση αυτού του συστήματος, εμφανίζεται εξοργισμένος.

Ο ηγέτης των Εργατικών δεν έσπευσε να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των καπιταλιστών, όπως δήλωσε η εφημερίδα «Daily Mail», αλλά να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για μια αυθεντική σοσιαλδημοκρατική εναλλακτική στην νεοφιλελεύθερη τάξη που έχει φέρει τις οικονομίες του δυτικού κόσμου στο χείλος της κατάρρευσης και σε μια παρατεταμένη κατάσταση ύφεσης.

Εκείνοι που είχε ο Μίλιμπαντ στο στόχαστρο ήταν οι τραπεζίτες και τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου, τις «στημένες» αγορές, τα καρτέλ που ελέγχουν τους μισθούς των μεγαλοστελεχών και τις εταιρίες που είναι τόσο ισχυρές «που μπορούν να γλιτώσουν κάθε ευθύνη».

Κυρίως όμως έριξε την ευθύνη στο «οικονομικό σύστημα» που κυβερνήσεις και των δύο βασικών κομμάτων επιθεωρούν εδώ και δεκαετίες και ζήτησε «μια νέα οικονομία» που θα επιβραβεύει τους «παραγωγούς» και όχι τα «αρπακτικά».

Το κατά πόσον αυτά τα γενναία λόγια μπορούν να μετατραπούν σε αποτελεσματικές πολιτικές αποτελεί διαφορετικό ζήτημα.

Όμως αντανακλά το σύνολο της κοινής γνώμης -σε αντίθεση με την εντύπωση που δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- και αντιπροσωπεύει το πλαίσιο για μια πολιτική πρόκληση που μπορεί να αρχίσει να φτάνει στο ύψος της κλίμακας της κρίσης που σαρώνει τον καπιταλισμό στον δυτικό κόσμο.

Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231130852

___________________________________________

μένει να δούμε πόσο πιστευτός μπορεί να γίνει

No comments: