27.9.11

Ένας trader λέει την αλήθεια: «Κάθε βράδυ ονειρεύομαι την ελληνική χρεοκοπία»

Κάθε βράδυ, χιλιάδες traders της Wall Street και του City πέφτουν για ύπνο βλέποντας όνειρα ότι τα σχέδια διάσωσης αποτυγχάνουν, η Ελλάδα χρεοκοπεί και ο πλανήτης βυθίζεται σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1930.

Την ώρα που αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές και να πείσουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κρίση, ένας άγνωστος ανεξάρτητος trader περνά στη διασημότητα μέσα σε μια στιγμή, αποκαλύπτοντας στον πλανήτη πώς ακριβώς σκέφτεται ο κόσμος του finance. Wall Street και City ελπίζουν στην καταστροφή, καθώς αυτή θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους, παραδέχεται.

Ο Alessio Rastani ήταν άγνωστος έως χθες το πρωί, όταν εμφανίστηκε σε εκπομπή του BBC για να μιλήσει για την κρίση και το προτεινόμενο σχέδιο για τη διάσωση του ευρώ. Σήμερα, όλος ο κόσμος του finance μιλά για αυτόν.

«Έχω μια εξομολόγηση να κάνω. Κάθε βράδυ, όταν πηγαίνω για ύπνο, ονειρεύομαι μία ακόμα ύφεση. Ονειρεύομαι μια στιγμή σαν και αυτήν», είπε ο Rastani στο BBC.

«Είμαι trader. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά εάν θα φτιάξουν την οικονομία. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε χρήματα από αυτήν», πρόσθεσε.

Και συνέχισε με άλλες, εξίσου σοκαριστικές δηλώσεις: «Η Μεγάλη Ύφεση του 1930 δεν ήταν απλά ένα χρηματιστηριακό Κραχ. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν προετοιμασμένοι να βγάλουν χρήματα από αυτό το Κραχ. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία».

Συμβούλεψε, μάλιστα, όποιον παρακολουθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. «Αυτή η οικονομική κρίση είναι σαν τον καρκίνο. Εάν απλά περιμένεις και ελπίζεις ότι θα εξαφανιστεί, όπως ακριβώς και ο καρκίνος, αυτή θα μεγαλώνει και θα είναι πια πολύ αργά».

Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα αποτρέψουν μια ακόμα ύφεση αυταπατώνται, είπε.

Ο παρουσιαστής ευχαρίστηκε τον trader για την ειλικρίνειά του και δεν του έκρυψε ότι οι συντάκτες στο newsroom του BBC έμειναν με το στόμα ανοικτό ακούγοντας τα όσα έλεγε.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=100609

4 comments:

Vasilisg said...

Το αντίθετο όνειρο βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες που με τις απίστευτες ενέργειες τους δυναμιτίζουν τις οικονομίες. Από την άλλη μεριά σύμμαχος τους οι "regulators" των χρηματιστηρίων, οι οποίοι σε λίγο θα ζητούν 110% ως περιθώριο ασφάλισης για αγορές χρυσού, ασημιού και λοιπών εμπορευμάτων. Αν συνεχίσουν τη μόχλευση στη μόχλευση θα πάμε μαζί τους και τα κέρδη χρυσό, και αγροτική γη. Εκτός βέβαια αν ούτε αυτό πιάνει πλέον.....

sterk said...

Το να λέει κάποιος "τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορούν να αλλάξουν όσες παρεμβάσεις και να γίνουν, και εγώ θα εκμεταλλευτώ την κατάσταση" δεν το βρίσκω σοκαριστικό.

Δεν φταίνε οι γύπες για τον νεκρό, φταίνε αυτοί που τον σκότωσαν. Και απο τέτοιους έχει πολλούς. Ανίκανοι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες, ανίδεοι γραφειοκράτες αλλά κυρίως, μια κοινωνία ζαλισμένη από την υλική αφθονία που επι δεκαετίες έχει παραδώσει ανευ όρων τα κλειδιά της εξουσίας σε όλους αυτούς που αποδείχθηκαν ανίκανοι.

Η πτώση και η παρακμή είναι η συνέπεια. Ας μην μπερδέυουμε το δέντρο με το δάσος,η δουλειά των trader είναι να ρισκάρουν για να κερδίσουν ή να χάσουν, δεν με σοκάρει να το λένε δημόσια. Αντίθετα με σοκάρει όταν πολιτικοί λένε δημόσια "η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της" όταν όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Είναι ξεκάθαρο ποιοι ακόμα και την τελευταία στιγμή μας κοροϊδευουν...

geokalp said...

Βασιλή κάποιοι ονειρεύονται ακόμα!

geokalp said...

sterk

μαζί σου, δεν φταίνε οι "τρέϊντερς με τις φορμίτσες"