Σημαντικό κώλυμα διαπιστώνεται στο σύστημα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς παρατηρείται αδυναμία στην θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτού η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του δημοσίου τομέα κατά 30.000 θέσεις εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.
Επιπλέον, σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε όσους εν τέλει απολυθούν από θέσεις αορίστου χρόνου ή και μονίμων υπαλλήλων.
Υπουργικό «εκτάκτου ανάγκης»
Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί σε συσκέψεις και επαφές μεταξύ συναρμοδίων τις τελευταίες ημέρες (για το θέμα υπήρξε συνάντηση των κκ. Ρέππα και Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης) και τελική λύση θα πρέπει να εξευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο θα ασχοληθεί επίσης με το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο δημόσιο, καθώς και με μία σειρά σημαντικές εκκρεμότητες, όπως οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του τρέχοντος και του νέου προϋπολογισμού, κ.ά.
Τελικώς όμως αποσύρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εφεδρείας, μετά τις διαφωνίες υπουργών για το ζήτημα της εφαρμογής της στο στενό δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα με την τρόικα, που ξεκινά το έργο της και πάλι σήμερα, Πέμπτη.
Τελικώς όμως αποσύρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εφεδρείας, μετά τις διαφωνίες υπουργών για το ζήτημα της εφαρμογής της στο στενό δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα με την τρόικα, που ξεκινά το έργο της και πάλι σήμερα, Πέμπτη.
…και η τρόικα καραδοκεί
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται με βάση τα νέα, εξαιρετικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Υπό αυτήν την ασφυκτική πλέον πίεση, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων και κυβερνητικών οργάνων, με στόχο την προώθηση με συνοπτικές διαδικασίες όσων μέτρων δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος και να ληφθούν οι αποφάσεις για την αποδέσμευση της 6ης δόσης.
Αναζητείται μέθοδος-σκούπα
Στο πρόβλημα που προκύπτει με την εφεδρεία προστίθεται και η αντίστοιχη αδυναμία για την υποβολή ονομαστικών καταστάσεων, η οποία παρουσιάζεται και από τις διοικήσεις των ΟΤΑ, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί και πολύ σοβαρές νομικές ενστάσεις.
Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αναζητείται αντικειμενικό κριτήριο που θα έχει αυτόματο αποτέλεσμα, δηλαδή θα λειτουργήσει ως «σκούπα» και θα θέσει εν μια νυκτί χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα σε εφεδρεία.
Κλείσιμο οργανισμών
Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον εντόνως, είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή όμως κατά την εξέταση τέτοιων μεθόδων αναδύονται άλλου τύπου προβλήματα, τα οποία αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων.
Πέραν αυτών, για τα οποία αναμένεται να αναζητηθούν τελικές λύσεις στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τις αμέσως επόμενες ημέρες και αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το διήμερο ταξίδι του στην Πολωνία, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.
Θέμα αυτή τη φορά αναμένεται να είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στη Βουλή.
Σε αυτό αναμένεται να προστεθεί και η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου έχει προκαλέσει σύγχυση και αντιδράσεις από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και από τους πολίτες.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=422325
___________________________________________
λογικά, μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα, πχ μερικοί επιπλέον φόροι πριν την επενεξάεταση της εφεδρείας!
10 comments:
Τώρα να μην πω οτι στα έλεγα; Σε οποιαδήποτε χώρα με κράτος δικαίου είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που ζητά η τρόικα. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που στο "εμπόδιο" (σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ) της νομιμότητας προστίθεται αυτό του πολιτικού κόστους είναι απλά αδύνατο. Ο τρόπος που πήγε να το κάνει η κυβέρνηση ήταν αστείος, πώς είναι δυνατό οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΔΕΚΟ που έχουν πάντα ελλείψεις προσωπικού να δώσουν ονόματα για εφεδρείες; Ο μόνος εφικτός (και δίκαιος) τρόπος να μειωθεί το δημόσιο είναι: πραγματικό ενιαίο μισθολόγιο πάγωμα προσλήψεων, κλείσιμο οργανισμών / ιδιωτικοποιήσεις και μετατάξεις για να καλυφθούν τα κενά / μειωθούν οι υπεράριθμοι αλλά αυτά είναι πρότζεκτ πενταετίας όχι μήνα.
Οι δοσίλογοι των Αθηνών μας σπρώχνουν στη δραχμή
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1292704
Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Και εγώ βλέπω νέο κεφαλικό φόρο προς αναπλήρωση του μηχανισμού λαλακίας που διέπει το μαμημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ζήτω το νέο ΣΟΒΙΕΤ
Βασίλη μόνο δικτατορία μπορεί να απολύσει 100.000 ΔΥ σε ένα μήνα. Δεν υπάρχει ηθικά και νομικά αδιάβλητος τρόπος να διαλέξεις εκείνους που αξίζουν ή εκείνους που πήραν δίκαια τις θέσεις τους. Δεν γράφονται σε καμιά βάση δεδομένων τα ρουσφέτια. Είναι εντελώς ανέφικτο να κάνει η κυβέρνηση αυτό που υποσχέθηκε και κακώς το υποσχέθηκε.
καλημέρα
αρχικά, ΔΕΝ είναι τόσο δύσκολο, υπάρχουν 30,000 συμβασιούχοι και 100,000 αορίστου χρόνου, οι πρώτοι αποζημιώνονται με όσα τους απομένουν μέχρι τη λήξη της σύμβασης, οι δεύτεροι παίρνουν την αποζημίωση απόλυσης
συνεπώς, αλλού θα κρύβεται το ζουμί
η λογική αυτή συμπληρώνεται από τα μέχρι σήμερα: δεν μειώθηκαν οι μισθοί αλλά μειώθηκαν/μηδενίστηκαν/θα μηδενιστούν τα επιδόματα που δόθηκαν αντί αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια
(επιδόματα είναι τα ΔΧ-ΔΠ-ΕΑ, τα οποία κόπηκαν ΔΥΣΤΥΧΩΣ και από τους συνταξιούχους)
μπορούν πχ να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα περισσότερο από ότι προβλέπεται με πρόσχημα αυτό
όπως είπε και ένας βουλευτής να μειωθούν 50% αλλά να μην απολυθεί κανείς
Δεν μπορείς να απολύσεις σκούπα φίλε. Αυτές οι εταιρείες που απασχολούν τους αορίστου χρόνου κάτι κάνουν (υποθέτω) διαφορετικά απλά τις κλείνεις και τελειώνεις. Ποιος θα αποφασίσει πως οι εταιρείες και οι άνθρωποι είναι άχρηστοι και με ποια κριτήρια; Τι θα γίνει με τους προμηθευτές και τα πρότζεκτ που τρέχουν αυτές οι εταιρείες; Επιπλέον οι υπάλληλοι θα πάνε στα δικαστήρια, έχουν συμβάσεις οι άνθρωποι. Η μείωση που λες προϋποθέτει ενιαίο μισθολόγιο. Δεν μπορείς κι εκεί να κάνεις μείωση σκούπα γιατί κάποιοι παίρνουν πολύ λίγα. Είναι και άδικο, ρώτα όποιον ΔΥ θέλεις και θα σου πει πως υπάρχουν πολλοί που δεν κάνουν τίποτα και ολόκληροι οργανισμοί / τμήματα που δεν έχουν αντικείμενο.
Αυτά τα πράγματα γίνονται στα λόγια μόνο, στην πράξη μόνο σε ιδιωτικές εταιρείες γίνονται, όχι στο δημόσιο.
οι αορίστου χρόνου είναι διάσπαρτοι μέσα στο οικοδόμημα, μπορεί να βρεις και εταιρείες που να έχουν μόνο τέτοιους αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας
προσοχή, μιλάω για στενό δημόσιο και κοντυνό ευρύτερο (υπουργεία-δήμοι-περιφέρειες-κλπ κλπ), όχι ΔΕΚΟ
τι θα κάνουν στο δικαστήριο; θα δείχνουν την αποζήμιωση απόλυσης; εκεί είναι λυμένα τα πράγματα, είναι με ΙΚΑ, ενώ οι συμβασιούχοι συνήθως είναι με ΤΕΒΕ
δεν νομίζω ότι είναι εκεί το πρόβλημα
Οι αορίστου χρόνου έχουν όρους στις συμβάσεις τους που ενδέχεται να παραβιαστούν και προστατεύονται από το εργατικό δίκαιο. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα.
Πραγματικά παιδιά νομίζω πως είστε άδικοι. Το άρθρο του capital βρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν συμπεριφέρεται σαν τον Τσαουσέσκου και μετά την λέει δοσίλογη από πάνω.
ποιο capital?
Αυτό που λίνκαρε ο Βασίλης παραπάνω.
Για να στο πω αλλιώς: Οι διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούν 3 - 5 χρόνια. Δεν το βγάζω από το μυαλό μου αυτό, το έχει πει η τρόικα και πρόσφατα η ομάδα τεχνοκρατών που ήρθε. Άρα δεν παίζει να τις καταφέρει αυτή η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Ούτε θα μπορούσε να τις είχε ξεκινήσει νωρίτερα απλά γιατί στην Ελλάδα τέτοια πράγματα εξαγγέλλονται, σχεδιάζονται, ξεκινούν και κολλάνε πάντα εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο που η δημόσια διοίκηση είναι σαν της Ρουμανίας ούτε φταίνε μόνο οι πολιτικοί.
Κατά τα άλλα:
- Ο λαός της Ελλάδας δεν θέλει λιτότητα δηλαδή δεν θέλει να αποοφύγουμε τη χρεοκοπία.
- Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν να χρεοκοπήσουμε.
- Οι αγορές θέλουν να χρεοκοπήσουμε και το θεωρούν περίπου σίγουρο.
- Πολλοί έλεγαν από την αρχή πως ήταν αναπόφευκτη η χρεοκοπία και πως ενδεχομένως είναι η καλύτερη λύση.
Μετά από όλα αυτά εσείς πιστεύετε πως ο Παπανδρέου και η Μέρκελ μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι κόντρα στους λαους τους, τις αγορές και τη λογική; Δεν είναι θεοί παιδιά, άνθρωποι είναι και μάλλον μέτριοι.
Post a Comment