29.9.11

Πρόταση μείωσης κεφαλαίων για να διασφαλισθεί η ροή πιστώσεων

Reuters
Παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ενδεχομένως να χρειασθεί να περιορίσουν τα επίπεδα κεφαλαίων τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή πιστώσεών τους, αντί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για την αντιμετώπιση των ζημιών τους, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία έκθεσή της.
Η άποψη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη, οι οποίες επικεντρώνονται στο πόσο επιπλέον θα πρέπει να αυξηθούν οι απαιτήσεις κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο τόσο μιας ελληνικής χρεοκοπίας όσο και άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι οι βρετανικές τράπεζες διατηρούν από τα υψηλότερα επίπεδα βασικών ιδίων κεφαλαίων, τα οποία υπερβαίνουν το 10%. Η FPC απηύθυνε επίσης έκκληση για την παροχή εξουσιών που θα της επιτρέπουν να παρεμβαίνει στους ισολογισμούς των τραπεζών, στους όρους των συναλλαγών της αγοράς, στα συστήματα συναλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Η αντιμετώπιση των μη βιώσιμων επίπεδων χρέους των χωρών της Ευρωζώνης ενδεχομένως να απαιτήσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, όμως «δεδομένης της κλίμακας των σημερινών κινδύνων» κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη δράσης στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή πιστώσεων από τις τράπεζες προς την οικονομία, τονίζει η FPC. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ την ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, ωστόσο, στη χθεσινή της ανακοίνωση, επισήμανε ότι ορισμένες ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων ή την τόνωση της ρευστότητας «θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αλληλοεπίδραση μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ευρύτερης οικονομίας», και συνεπώς θα πρέπει να αποφευχθούν. Η ρυθμιστική αρχή του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής από τις σκληρότερες στάσεις στην προσπάθεια να πιέσει τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Η FPC υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία, θα ήταν απολύτως φυσικό για τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των δεικτών κεφαλαίου και ρευστότητας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγεί το επίπεδο δανεισμού προς το μη-χρηματοοικονομικό κλάδο της οικονομίας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_29/09/2011_457565

No comments: