31.7.08

Η οικονομία ανησυχεί τη Wall

Σπόρους αμφιβολίας για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας έσπειραν τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

Η ελαφρώς κατώτερη των προβλέψεων αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2008 και ?κυρίως- οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του δ’ τριμήνου του 2007, όπως προέκυψαν έπειτα από την τελική αναθεώρηση των σχετικών στοιχείων, αντέστρεψαν το κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων ημερών.

Η δε απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας «πάγωσε» ακόμα περισσότερο τα χαμόγελα, ιδιαίτερα ενόψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων για την απασχόληση την Παρασκευή. Με την αγορά ακινήτων να βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε ελεύθερη πτώση και την πιστωτική κρίση να έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η αγορά εργασίας θεωρείται ως ένα σημαντικό ανάχωμα έναντι της απειλής μιας οικονομικής ύφεσης.

Η τελευταία, άλλωστε, από σήμερα δεν θεωρείται και τόσο απίθανη, καθώς η συρρίκνωση 0,2% που αποκαλύφθηκε στο ΑΕΠ του τελευταίου περσινού τριμήνου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, επιβεβαίωσαν τις Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για ύφεση ήδη από τις αρχές του έτους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pubid=2759102

No comments: