29.7.08

Δυσοίωνες οι προβλέψεις από το ΔΝΤ

(ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ)

Δεν βλεπει τέλος στην κρίση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η πιστωτική κρίση και η ύφεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Αυτό επισήμανε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά την νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία των χρηματοπιστωτικών αγορών φέτος. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν μεγάλες παρά τις τεράστιες διαγραφές, στη διατραπεζική αγορά οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και το κόστος χρήματος έχει εκτιναχθεί φτάνοντας στα ύψη της ύφεσης του 2001, οι κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και τα περιθώρια άσκησης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι περιορισμένα.

Οπως αναφέρει το ΔΝΤ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιδείνωση των προβλέψεων που είχαν διατυπωθεί στην ετήσια έκθεση του Απριλίου για την παγκόσμια οικονομία.

«Σε αυτήν τη φάση δεν είναι εμφανές πόσο ακόμα θα πέσει η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ», σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Η ομαλοποίηση της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ είναι καθοριστική για τη σταθεροποίηση των αγορών, καθώς θα βοηθά νοικοκυριά και τράπεζες να ανακάμψουν».

Το ΔΝΤ, το οποίο πέρσι δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς subprime, προέβλεψε τον Απρίλιο ότι οι συνολικές ζημιές από την πιστωτική κρίση των ΗΠΑ θα ανέλθουν σε 1 τρισ. δολ. Τώρα επανέρχεται και τονίζει ότι «οι πιστωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί» και οι τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Οι διαγραφές μέχρι σήμερα, διεθνώς, έχουν ανέλθει σε 469 δισ. δολ., ενώ οι αυξήσει κεφαλαίου έχουν φτάσει τα 345 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί πετυχημένη την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των εισηγμένων στη Wall Street, καθώς η ύφεση στην αγορά ακινήτων παραμένει απειλητική.

«Η αυξημένη ανησυχία σχετίζεται με τις επισφάλειες και τις κατασχέσεις που αυξάνονται συνεχώς στην αμερικανική αγορά ακινήτων, όταν οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν και οι τράπεζες γίνονται ολοένα πιο φειδωλές στον δανεισμό», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, η πτώση των τιμών στις μετοχές των τραπεζών κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αύξηση κεφαλαίων, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις με αντίκτυπο την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κακές προοπτικές των τραπεζών κάνουν επενδυτές απρόθυμους να επενδύσουν σε αυτές.

«Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διατήρηση της κερδοφορίας εξαιτίας της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας, της πτώσης των εισοδημάτων, της αύξησης του κόστους χρήματος και των προβλημάτων στους οργανισμούς ασφάλισης ομολόγων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ σε θέματα νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών, Τζέιμ Καρουάν.

To ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιδεινώνεται με την κατάρρευση των Fannie Mae και Freddie Mac, των δύο μεγαλύτερων στεγαστικών οργανισμών στις ΗΠΑ. Οι τιμές των μετοχών τους έχουν μειωθεί πάνω από 80% από τις αρχές του έτους. Μολονότι το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης των δύο οργανισμών, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει μεγάλη έκθεση σε κινδύνους.

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για πληθωρισμό και ανάπτυξη είναι επίσης αποθαρρυντικές. «Η χάραξη πολιτικών με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση των αγορών έχει γίνει σήμερα πολύ δύσκολη», αναφέρει το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, οι αντοχές των αναδυόμενων αγορών δοκιμάζονται και παρατηρούνται εκροές κεφαλαίων, κυρίως από την Ασία, όπου οι κίνδυνοι του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης είναι μεγαλύτεροι.

Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες οικονομίες προβλέπεται φέτος να φτάσει στο 9,1%, ενώ τον Απρίλιο είχε προβλεφθεί 7,4%. Στις αναπτυγμένες οικονομίες ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε 3,4%, έναντι 2,6% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου.

- Download: Περίληψη της αναθεωρημένης έκθεσης του ΔΝΤ και της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον είναι διαθέσιμες στο www.kathimerini.gr/Links

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/07/2008_279261

No comments: