22.7.08

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας CNP Assurances και MPB σε Ελλάδα και Κύπρο

Η CNP Assurances (CNP) και η Marfin Popular Bank (MPB) υπέγραψαν συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων της MPB σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η συμφωνία αυτή στον τομέα των ασφαλειών σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο μέλλον ακολουθώντας την διεθνή ανάπτυξη της MPB στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας:
Η CNP θα αποκτήσει συμμετοχή 50,1% στον ασφαλιστικό βραχίονα της MPB (66% των συνολικών εργασιών του οποίου αποτελούν οι ασφάλειες ζωής και το 34% οι ασφάλειες γενικού κλάδου).
Ο ασφαλιστικός βραχίονας της MPB αποτελείται από τις ακόλουθες εταιρίες: Laiki Cyprialife (LCL - ασφάλειες Ζωής στην Κύπρο), Laiki Insurance (LI - ασφάλειες γενικού κλάδου στην Κύπρο), Marfin Life (ML - ασφάλειες ζωής στην Ελλάδα) και Marfin Brokers (MB - πρακτορειακές ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα).
Η CNP θα έχει τον έλεγχο της Διοίκησης των εν λόγω εταιριών.
Οι εταίροι θα συνάψουν δεκαετή ανανεώσιμη αποκλειστική συμφωνία διανομής με την ευχέρεια επέκτασης και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η MPB.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι:
Στην Κύπρο, η οποία είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, ο νέος Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών μεριδίων των LCL και LI που ανέρχονται σε 25% και 15% στην τοπική αγορά των ασφαλειών ζωής και γενικού κλάδου αντίστοιχα.
Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Στη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα επιτρέψει στην MPB να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την θέση της και αποκτώντας μερίδιο αγοράς στις ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ανάλογο με το 5% μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει στις τραπεζικές εργασίες. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η CNP θα καταβάλει το ποσό των 145 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα 20 εκατ. ευρώ, εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την καταβολή προμερίσματος 20 εκατ. ευρώ στην MPB. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η αυτό-χρηματοδοτούμενη για την CNP συναλλαγή θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα κέρδη ανά μετοχή της για το έτος 2009 και καμία επίπτωση στο δείκτη φερεγγυότητας της.
Στην MPB, η συμφωνία αναμένεται να προσδώσει έκτακτα προ φόρων κέρδη της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κατόπιν της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: