Η διαμάχη σχετικά με το τι φταίει για την εκτόξευση στις τιμές των εμπορευμάτων, και ιδιαιτέρως του πετρελαίου, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί αρχίζουν να σκέφτονται εάν οι ελευθερίες που έχουν δώσει στις αγορές τους είναι στην πραγματικότητα ασυδοσίες. Τα μέτρα που συζητούνται ξεκινούν από την απαγόρευση μερικών επενδύσεων υψηλού ρίσκου σε ορισμένα εμπορεύματα, έως την επέκταση της δικαιοδοσίας της Επιτροπής Παραγώγων των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στο στόχαστρο έχει μπει η πρακτική ορισμένων επενδυτών να προχωρούν σε εξαιρετικά μεγάλου ρίσκου συνδιαλλαγές, προωθώντας συμβόλαια πετρελαίου μέσω συναλλαγματικών ισοτιμιών. Άλλος ένας περιορισμός που έχει προταθεί είναι να αυξηθεί το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι επενδυτές υψηλού ρίσκου για να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην αγοραπωλησία πετρελαίου.
Το νομοσχέδιο
Πολιτικοί αναλυτές έχουν πει ότι οι γερουσιαστές θα έπρεπε να συγκεντρώσουν όλες τις διαφορετικές προτάσεις σε ένα νομοσχέδιο. Πάντως, παραμένει ασαφές το ποιοι νόμοι θα προωθηθούν από το Κογκρέσο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, η οποία και διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει αρνησικυρία σε προτεινόμενα νομοσχέδια, έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι είναι ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης που οδηγεί τις τιμές.
«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι πριν τις προεδρικές εκλογές, αν και (το θέμα των τιμών των εμπορευμάτων) είναι στο μυαλό όλων, έτσι το ζήτημα της θέσπισης περιοριστικής νομοθεσίας έχει αποκτήσει momentum» σχολίασε πολιτικός αναλυτής στους Financial Times. Κάποιες από τις πιο «ακραίες» προτάσεις έχουν ήδη απορριφθεί, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση ορισμένων θεσμικών επενδυτών από τις συναλλαγές στην αγορά εμπορευμάτων.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν υπερβολικά πολλά νομοσχέδια, που θα περιορίζουν τις συναλλαγές επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε προεκλογική περίοδο. «Εάν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο και η τιμή της βενζίνης και των τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε νέα ύψη, κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει το Κογκρέσο» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πολιτικός αναλυτής.
Οι επιρροές
Σημειωτέον ότι τράπεζες της Wall Street αναγνωρίζουν ότι οι επενδυτικές ροές μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, αλλά μόνο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι επενδυτές είναι αδύνατον να διαμορφώσουν την αγορά, εκτιμούν διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Όμως υπάρχει κι η αντίθετη άποψη, ακόμη κι από επενδυτές σε κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Ο Μάικλ Μάστερς, διαχειριστής hedge fund με εκτεταμένες επενδύσεις στους «χτυπημένους» από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αερομεταφορείς, λέει ότι η αξία του γαλονιού μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 2 δολάρια (αντί των 4 που κυμαίνεται αυτό τον καιρό) εάν υπάρξει νομοθεσία που θα απαγορεύει τη λειτουργία δεικτών συνδεδεμένων με τις αγορές εμπορευμάτων.
Γεγονός αποτελεί ότι όλοι οι έχοντες έμμεση ή άμεση σχέση με την αγορά του αργού πετρελαίου, θα προσπαθούν για πολύ να ανακαλύψουν τους λόγους που η τιμή του μαύρου χρυσού ανεβοκατεβαίνει με τόσο μεγάλη ευκαιρία, κατά το τελευταίο διάστημα. Εννοείται ότι η προσοχή θα επικεντρώνεται στους πραγματικούς λόγους αυτής της ταλάντωσης, κι όχι σε αυτούς που συνήθως επικαλούνται οι αναλυτές για να δώσουν μια πρόχειρη εξήγηση του φαινομένου.
Κομβικό σημείο σε αυτές τις εξελίξεις - αναλύσεις αναμένεται ότι θα αποτελέσουν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα δώσουν το έναυσμα για μια νέα πορεία στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/07/2008_278305
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment