22.7.08

Τηλεπικοινωνίες: Η μειωμένη ζήτηση και η οικονομική επιβράδυνση πλήττουν Ericsson-Vodafone

Μείωση κερδών κατά 70% ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Ericsson, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, λόγω του κόστους που συνεπάγεται η περικοπή θέσεων εργασίας, αλλά και της μειωμένης ζήτησης για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια στιγμή, η Vodafone χαμηλώνει τον πήχυ και μειώνει τις προβλέψεις της όσον αφορά τις πωλήσεις του έτους.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 1,9 δισ. κορόνες (320 εκατ. δολάρια) από 6,41 δισ. κορόνες, ενώ οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 2% και διαμορφώθηκαν σε 48,5 δισ. κορόνες. Οι αναλυτές προέβλεπαν, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, κέρδη 2,82 δισ. κορόνες και κύκλο εργασιών 48,1 δισ. κορόνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος, καθώς η ζήτηση για δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη φέτος.
Η Ericsson σχεδιάζει να κόψει 4.000 θέσεις εργασίας και η Sony Ericsson Mobile Communications ανακοίνωσε στις 18 Ιουλίου ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 2.000 άτομα.
Η μετοχή της Ericsson έχει υποχωρήσει 1% μέχρι στιγμής φέτος στη Στοκχόλμη, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υποχωρεί σε 242,2 δισ. κορόνες.
Συγκριτικά, η Alcatel-Lucent, ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, έχει χάσει 22% στο Παρίσι.
Vodafone
Την ίδια στιγμή, η Vodafone χαμηλώνει τον πήχυ και μειώνει τις προβλέψεις της όσον αφορά τις πωλήσεις του έτους. Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, βλέποντας την επιβράδυνση στους ρυθμούς της οικονομίας και τη συγκρατημένη ζήτηση, εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2009 θα προσεγγίσουν το χαμηλό άκρο του στόχου της που είναι τα 39,8-40,7 δισ. στερλίνες.
Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 19,1% στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν σε 9,8 δισ. στερλίνες, χάρη στην επέκτασή της στην Ινδία και στην Τουρκία και στην υψηλότερες πωλήσεις data. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, οι πωλήσεις θα έφταναν τα 9,81 δισ. στερλίνες στο πρώτο τρίμηνο.
«Οι προβλέψεις είναι πολύ συγκρατημένες», ανέφερε ο Άντριου Λιντς, διαχειριστής κεφαλαίου της Schroders Investment Management στο Λονδίνο. «Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρώπης έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο στο σύνολο των πωλήσεων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι περικοπές δαπανών θα τη βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους της για τα ετήσια λειτουργικά κέρδη, που αναμένεται ότι θα κυμανθούν στα 11 με 11,5 δισ. στερλίνες, ενώ οι ταμειακές ροές θα διαμορφωθούν σε 5,1-5,6 δισ. στερλίνες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12887&subid=2&tag=9490&pubid=2661175

No comments: