Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο του 2007 έχει επισημάνει τους τρεις παράγοντες που κατά τη γνώμη του οδήγησαν στην κρίση:
(α) Η ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών και η πτώση τους από τα μέσα του 2006.
(β) Η άνοδος των δανείων χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας από 9% των συνολικών στεγαστικών δανείων το 2003 στο 24% στα μέσα του 2007.
(γ) Η δυνατότητα που είχαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν το ρίσκο των δανείων αυτών μέσω των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι επενδυτές που αγόρασαν τους τίτλους αυτούς αψήφησαν την πιθανότητα ενός κραχ στις αγορές και παρασύρθηκαν από τις τότε υψηλές αποδόσεις τους. Η απληστία οδήγησε στον εφησυχασμό και στο κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους. Το κραχ δεν ήταν προβλέψιμο ούτε από τους επενδυτές αλλά ούτε και από τους εποπτικούς φορείς.
Σε αυτό διαφοροποιήθηκε από τον πρώτο ομιλητή: Αν το κραχ ήταν τόσο εύκολα προβλέψιμο οι επενδυτές δεν θα είχαν πιαστεί στον ύπνο και θα είχαν πουλήσει νωρίτερα. Άλλωστε, πουθενά σε κανένα επίσημο κείμενο των εποπτικών φορέων την εποχή εκείνη δεν γίνεται αναφορά στις τιτλοποιήσεις ή στο υψηλό ποσοστό μόχλευσης του μεγάλων επενδυτικών τραπεζών του εξωτερικού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=2629102
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment