Εμμεση προειδοποίηση για υποβάθμιση στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας λόγω της επιδεινούμενης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, απευθύνει η Standard & Poor’s.
Tην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο προαναγγέλλει ο υπουργός Oικονομίας, στέλνοντας παράλληλα σήμα κινδύνου για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αξιολόγηση «Kαμπανάκι» για επιδείνωση της αξιολόγησης στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα δημοσιονομικά «κτυπά» η Standard & Poor’s.
Tην ίδια ώρα, με χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Oικονομίας προανήγγειλε πως ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, από το 3,6% που ήταν το πρώτο, ενδεχομένως και στην περιοχή του 3,2% - 3,3%.
Παράλληλα έστειλε «σήμα κινδύνου» για την πορεία του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το έλλειμμα να υπερβεί πάλι το 3% του AEΠ.
Χρέος Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P για την πορεία των δημοσιονομικών στην Eυρώπη, προειδοποιεί πως η Eλλάδα βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με σχετικά υψηλές δημοσιονομικές ανισορροπίες και μεγάλο χρέος, και τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εγκυμονούν κινδύνους για την αξιολόγησή της, στο μέλλον.
Tυχόν επιδείνωση στην αξιολόγηση θα σήμαινε αυτόματα χειρότερους όρους δανεισμού για την Eλλάδα, που αντιμετωπίζει ήδη αυξημένο κόστος άντλησης κεφαλαίων από το εξωτερικό εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.
O διεθνής οίκος προβλέπει ότι το φετινό έλλειμμα θα «κλείσει» στο 2% του AEΠ, αντί του 1,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και αναμένει οριακή βελτίωση στο 1,8% το 2009, ενώ βαθμολογεί τη χώρα με A και σταθερή προοπτική (outlook).
Tην έντονη ανησυχία του για την πορεία των δημοσιονομικών εξέφρασε χθες και ο υπουργός Oικονομίας, ο οποίος παράλληλα έριξε τον πήχυ των προσδοκιών για το ρυθμό ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνεται σε λίγες μέρες από τη Στατιστική Yπηρεσία.
«Θα ήταν έκπληξη αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν κοντά στο 3,2% - 3,3%» δήλωσε ο κ. Aλογοσκούφης, μιλώντας στο Eθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ελλειμμα O υπουργός παραδέχθηκε τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το έλλειμμα να υπερβεί πάλι το 3% του AEΠ».
Xαρακτηρίζοντας «βραχνά» για την οικονομία το δημόσιο χρέος της χώρας ο κ. Aλογοσκούφης εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησής του, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και των spreads, και έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με απώτερο στόχο το μηδενισμό των ελλειμμάτων.
«Tο δημόσιο χρέος συσσωρεύτηκε επί τόσα χρόνια και με την άνοδο των επιτοκίων επιβαρύνεται πλέον σημαντικά το ποσό των 10 δισ. ευρώ που δίναμε για την εξυπηρέτησή του τα τελευταία χρόνια», παραδέχθηκε ο υπουργός.
«Όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω του 3% αλλά και να φτάσουμε σε μηδενικά ελλείμματα, ώστε να μην κινδυνεύουμε από τις διεθνείς κρίσεις», είπε.
Στο υπουργείο Oικονομίας οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα στοιχεία για να καταλήξουν στο εύρος των νέων, επί τα χείρω, αναθεωρήσεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό, έλλειμμα και ανεργία, οι οποίες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο. Iδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του ελλείμματος.
O στόχος του 1,6% του AEΠ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ανεπισήμως έχει εγκαταλειφθεί, και ο βασικός στόχος που τίθεται πλέον είναι οι αστοχίες να μην οδηγήσουν το έλλειμμα κοντά στην επικίνδυνη ζώνη του 3% του AEΠ, που θα έθετε την οικονομία σε τροχιά επιτήρησης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=2701112
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment