31.5.09

Μαθήματα «σεμνότητας» από έναν τέως υπουργό

Με τον αέρα του έμπειρου (5 χρόνια θητείας στο υπουργείο Οικονομίας) και του σοφού (καθηγητής Οικονομικών) ο Γ. Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι όχι μόνο δεν είναι δυνατό να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια αλλά και δεν πρέπει, γιατί θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Αφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος λόγω του ότι οι σχέσεις μας με τις Βρυξέλλες δεν είναι και στα καλύτερά τους. Αυτό που δεν είπε είναι ποιος ευθύνεται για το έλλειμμα, τον διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την υποβάθμιση των σχέσεων με την Κομισιόν. Προφανώς επειδή δεν θέλει να περιαυτολογεί...

Πιστός στη μη προσαρμογή

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι ενστερνίζονται την άποψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει το αντίθετο.

Επίσης, επιμένει στην ήπια προσαρμογή, περισσότερο τώρα απ’ ότι στο παρελθόν. Συνέστησε, δηλαδή, στον κ. Παπαθανασίου να αφήσει γι’ αργότερα, όταν έρθει η ανάκαμψη, τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Προφανώς, αυτό θα επέλεγε ο κ. Παπαθανασίου, εάν μπορούσε. Απλώς, δεν μπορεί. Γιατί η Κομισιόν, το ΔΝΤ, και κυρίως οι αγορές, ανακάλυψαν ότι ο κ. Αλογοσκούφης ως υπουργός δεν έκανε καθόλου προσαρμογή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_29/05/2009_316450

No comments: