1.10.09

Συρρικνώθηκε κατά 0,7% η αμερικανική οικονομία

Μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ενισχύοντας την αισιοδοξία για ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις σε διάστημα άνω του ενός έτους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή του κατά 1,2%.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε συρρικνωθεί σε ποσοστό 6,4%.
Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης. Τα κρατικά «πακέτα» στήριξης, όπως οι επιδοτήσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας, προσέφεραν αυτό το τρίμηνο στήριξη στον μεταποιητικό κλάδο και στην αγορά κατοικίας – τους δύο τομείς που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.
«Τα χειρότερα έχουν περάσει και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης», εκτιμά οικονομολόγος της IHS Global Insight. Όπως σημειώνει, «τα μέτρα στήριξης είναι ένας λόγος για τη βελτίωση της οικονομίας. Ο μόνος τομέας που υποφέρει ακόμα είναι η αγορά εργασίας».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/30/1722014.htm

No comments: