16.9.13

σενάρια GR / BR exit


από το τελευταίο άρθρο του @iliassiak
Μέσα σε μια παραγωγική εβδομάδα, το Λονδίνο πέτυχε 
1. να εξουδετερώσει τα σχέδια για γενικευμένο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: Η νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για τη συμβατότητά του με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. 
2. να ανακόψει την πρωτοβουλία της Κομισιόν να μεταφέρει την έδρα της επιτροπής καθορισμού του επιτοκίου Libor (την καθημερινή βάση υπολογισμού των περισσότερων επιτοκίων διεθνώς) από το Λονδίνο στη Γαλλία. Και 
3. να αναχαιτίσει την αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών αρχών να απαγορεύουν κατά τη δική τους βούληση το short selling στα εθνικά χρηματιστήρια (τις λεγόμενες «ανοιχτές πωλήσεις»: δηλαδή τα στοιχήματα που βάζουν οι επενδυτές για πτώση των μετοχών. Είναι αποδεκτά μεν στοιχήματα που όμως γίνονται τσουνάμι και επιτείνουν την κατάρρευση σε φάσεις χρηματιστηριακού πανικού). Το Λονδίνο έτσι διατηρεί για τον εαυτό του το αποκλειστικό προνόμιο της «πιο ελεύθερης» αγοράς της Ευρώπης με όλα τα επενδυτικά κομφόρ. Και έχει -λογικά- μειωμένη τάση φυγής από την Ε.Ε.

Τα του short selling και του LIBOR είναι καθαρά τεχνικά, και όχι για το πολύ κόσμο. Όμως ο φόρος Tobin επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι κάτι διαφορετικό. Έχει θεωρηθεί "λίγο" ως μέτρο, έχει βληθεί ως "το λάθος εργαλείο για τη δουλειά", όμως είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και δικαιολογείται ο τίτλος της είδησης "Παράνομος ο φόρος του Ρομπέν των Δασών".

Στέκομαι όμως στις - αναμενόμενες - μειωμένες τάσεις φυγής του Λονδίνου από την ΕΕ (ΒRΕΧΙΤ).
Και θυμάμαι ότι ο σημαντικότερος θεωρητικός του GREXIT ήταν ο Willem Buiter (Αμερικάνος γεννημένος στην Ολλανδία με Βρεταννικό διαβατήριο). Σημαντικό μέρος της δημοσιότητάς του προήλθε από την μελέτη "Greece and the fiscal crisis in the EMU" (07-09-2010). Η Μέρκελ - "Σμάγκι: Η Μέρκελ ήθελε έξοδο Ελλάδας από το ευρώ" - έπεται.
Οι ασχολούμενοι επί δύο δεκαετίες με το ΧΑ γνωρίζουν τι ακριβώς ρόλο έχουν διαδραματίσει τόσο τα κεφάλαια του Λονδίνου όσο και η πληροφόρηση που λαμβάνεται από εκεί.

Διακρίνεται δηλαδή μια σύνδεση μεταξύ GREXIT και BREXIT καθ' αναλογία με την άρνηση των Άγγλων να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. "Το Λονδίνο έτσι διατηρεί για τον εαυτό του το αποκλειστικό προνόμιο της «πιο ελεύθερης» αγοράς της Ευρώπης με όλα τα επενδυτικά κομφόρ." (@iliassiak)

Το Λονδίνο "κάτι" κέρδισε από τα σενάρια...

υ.γ.
εκ Θεσσαλονίκης: Τι κέρδισε ο Α. Τσίπρας από την 78η ΔΕΘ
"Από την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας δεν αποκόμισε εμφανή και ουσιαστικά οφέλη. Κέρδισε όμως σε προφίλ. Δεν είδε τον κόσμο να τρέχει από πίσω του, αλλά μίλησε τη γλώσσα της λογικής, ενός ηγέτη που μπορεί να μην απευθύνεται μόνο σε αριστερές μειοψηφίες, αλλά ακόμη και στον κεντροδεξιό ψηφοφόρο, που μέχρι πριν από τρία χρόνια είχε δυο στάνταρ επιλογές κάλπης: ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος της ημέρας δε θα είναι λίγοι εκείνοι που, αν συνεχιστούν οι επιπτώσεις από τα μνημόνια ή ακόμη χειρότερα έρθουν και νέα μέτρα, δε θα διστάσουν να του δώσουν, όσο επιφυλακτικοί κι αν είναι, την ψήφο τους. Έπαψε να τους φοβίζει κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του κ. Τσίπρα από την 78η ΔΕΘ."

εξ Ευρώπης: Επίσκεψη Τσίπρα στη Γερμανία - Συνάντηση με Άσμουσεν της ΕΚΤ
Στη Γερμανία θα μεταβεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν.


No comments: