14.2.15

όλα για τη Δευτέρα

Τελείωσε και η προηγούμενη εβδομάδα με ανεπάλληλα ανεβοκατεβάσματα.

Είχαμε στο eurogroup συμφωνία που τελικά απορρίφθηκε;
Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν αναλήψεις μόνο €2δισ./εβδομάδα;
Η Μέρκελ έλυσε το θέμα της Ουκρανίας;
Μόνο με 11/16 μεταρρυθμίσεις συμφωνεί η νέα νέα νέα ελληνική κυβέρνηση;
Οι ΗΠΑ μέχρι πόσο μπορούν να πιέζουν στο γεωπολιτικό παιχνίδι;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τη Δευτέρα θα έχουμε νέα απόφαση για τη τύχη του ελληνικού μνημονίου, πως αυτό μπορεί να μετεξελιχθεί, τι νέο μπορεί να συμπεριλαμβάνει, πόσο είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και του προγράμματος ιδιωτικοποίησεων, και άλλα πολλά.
Υπάρχει φημολογία ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία και ενδεχόμενα να απαιτείται και νέο συμβούλιο, με πιθανότερες ημερομηνίες την επόμενη Τετάρτη ή Παρασκευή.
Ας θυμόμαστε όμως ότι η Γερμανία (και άλλες χώρες) είναι αρκετά έξυπνη ώστε να ετοιμάζει νόμους για το ελληνικό ζήτημα, και απαιτείται νέος νόμος μέχρι τέλος του μήνα για να διευθετηθεί αυτό. Συνεπώς έχουμε και περιορισμούς / deadlines και ένα σκοινί που κάπου τελειώνει.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια αναμέτρηση δυνάμεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Στο εξωτερικό - λένε ότι - οι ελληνικές διεκδικήσεις τυγχάνουν αποδοχής από κάποιες χώρες, έχουμε δηλαδή μια διάσπαση της κατάστασης όπου παρουσιαζόμασταν μονοι μας ενάντια σε όλους.
Στο εσωτερικό όμως διακρίνω μεγαλύτερα προβλήματα. Εκεί, μια κεντρώα στροφή του ηγέτη Αλέξη στέλνει τη ΝΔ σε τέλμα ή και διάσπαση, τους ανθρώπους του Λαφαζάνη σε νέα στέγη, τους Ποταμίσιους σε θέση ισχύος, το ΠΑΣΟΚ μόνο με τη μάσκα οξυγόνου, ενώ θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα η ΧΑ.
Αυτός δείχνει να είναι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα πρόταση Αλέξη για ΠτΔ.
Οπότε, καλύτερα να περιμένουμε να διαβάσουμε:
1. το επίσημο κείμενο του eurogroup της Δευτέρας
2. την επίσημη νέα συμφωνία (όποτε δημοσιευθεί)

Δηλαδή, εκεί που περίμενε κάποιος να είχαμε ξεκαθαρισμένο τοπίο, μάλλον έχουμε ακόμα μεγαλύτερη θολούρα. Όμως η θολούρα συνυπάρχει με νέες κινήσεις, οι οποίες έχουν ανοίξει σχεδόν όλη τη πολιτική και οικονομική ατζέντα της χώρας, κάτι που υποδηλώνει ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αναπροσαρμόζεται στο βασικό κορμό του ανάλογα με τις εξελίξεις. Μακάρι να ισχύει και να μην είναι μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως μας συνηθίζουν οι εγχώριοι ηγέτες.

Δεν έχω ιδέα εάν τη Δευτέρα θα έχουμε οριστική συμφωνία. Δείχνει όμως να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουμε συμφωνία παρά να μην έχουμε. Κάποιο ρόλο διαδραματίζει και η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και η θέληση για ενέργειες εναντίον του ISIS.

No comments: