13.2.16

πετρέλαιο

Το πιο κερδοσκοπικό προϊόν που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές είναι το πετρέλαιο, ο μαύρος χρυσός.

Το μέγεθος της κερδοσκοπίας είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό εάν κάποιος μπορεί να διανοηθεί πως ένα βαρέλι ή 159 λίτρα (αργού/wti) πετρελαίου μπορούν να αξίζουν $30 το 2016, $120 το 2008 και $20 το 1998. Μιλάμε για το ίδιο πράγμα να έχει τόσο μεγάλη διαφορά, διακύμανση στη τιμή του... Προσωπικά δεν μπορώ... Ούτε μπορώ να να σκέφτομαι ότι η τιμή που πληρώνω στην αντλία μπορεί να αλλάζει κάθε ημέρα, έστω και για €0.01... Πραγματικά μου φαίνεται υπερβολικό. Αλλά είμαι εγώ.Μπορεί κάποιοι να έχουν παρατηρήσει τις ημρήσιες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, αν όχι σας πληροφορώ ότι οι ελληνικές μετοχές περιόδου 1999-2000 ήταν σε ανάλογο πλαίσιο: "+4% μετά -3% μετά +5% μετά -4% μετά -2% μετά +3% μετά +2% μετά -6% μετά +7% μετά -4% μετα +12% μετά ...." και αυτό συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες...  Βέβαια, τα αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν από το καλοκαίρι του 2014, όταν από τα $100 έχουμε φτάσει σχεδόν στα $25 / βαρέλι του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI.

Αυτό όμως που κάνει το πετρέλαιο ξεχωριστό σε ακόμα μια φάση της οικονομικής ιστορίας είναι το πόσες διαφορετικές ιστορίες περιέχει η τιμή που ενσωματώνει τους τελευταίους μήνες.

Αρχικά, έχουμε τη πτώση της ζήτησης για εμπορεύματα γενικά από πλευράς Κίνας, λόγω της μειούμενης ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Φημολογείται ότι μπορεί να βρίσκεται σε επίπεδα μικρότερα του 4%.
Η εμφάνιση της νέας τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου στην Αμερική τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικού πολέμου με τους παραδοσιακούς παραγωγούς της Μ. Ανατολής, σε σημείο που η προσφορά να αυξάνει μέχρι το μέγιστο σημείο και ακόμα παραπέρα, ώστε ο ανταγωνιστής να βρεθεί σε σημείο να μην έχει κέρδος, όταν η Σ. Αραβία μπορεί να αντέξει μέχρι και τιμές $10. Αντίθετα, σε τόσο χαμηλές(!!!) τιμές, οι αμερικανοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κινδύνο πτώχευσης στα πολλά δάνειά τους, τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι νέοι στην εξόρυξη.
Η προσφορά του πετρελαίου αυξήθηκε - πιέζοντας τις τιμές - με την επανείσοδο του Ιράν (η τελευταία νίκη της Παγκοσμιοποίησης) στις διεθνείς αγορές. Ακούγεται ότι το Ιράν μπορεί να πουλάει έως και 10-15% χαμηλότερα από τις εμφανιζόμενες διεθνείς τιμές... Ας μην ξαχνάμε ότι πριν βγει από την παγκόσμια αγορά, το Ιράν πωλούσε και με πίστωση έως και 6 μήνες... (κάπου γράφτηκε ότι το 1ο τάνκερ που πήρε πετρέλαιο από Ιράν ήταν του Βαγγέλα μέσω Γάλλων)
Σε τόσο χαμηλές τιμές, κάτω των $40, παραδοσιακοί εχθροί των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, ζούνε με υποτίμηση των νομισμάτων τους και περιμένουν τα ..χειρότερα... Τα ίδια και χειρότερα στη Βενεζουέλα με το πληθωρισμό να φτάνει στο 250% το 2015 και να τον περιμένουν στο ..700%.. Αλλά και οι Σαουδάραβες πιέζονται όταν έχουν μάθει να απλώνουν τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς και φτάνουν τα $140δισ. έλλειμμα! Χώρια ότι είναι και για αυτούς ένα καλό μάθημα για τις χρηματοδοτήσεις του ISIS και των θρησκευτικώνν εξτρεμισμών. Αλλά ο OPEC, το παλαιό καρτέλ, δεν είναι πια αυτό που ήταν.
Η κερδοσκοπία της τιμής δε μπορούσε να αφήσει μακριά τους κερδοσκόπους, οι οποίοι έχουν αγοράσει ολόκληρα τάνκερ / αποθήκες με πετρέλαιο και περιμένουν μια άνοδο της τιμής για να ..θησαυρίσουν!

Το σινιάλο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου παλαιότερα συνοδευόταν από μια ισχυρή εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς το χαμηλότερο σημείο, χωρίς να το έχουμε ακόμα προσεγγίσει. Εκεί που σίγουρα δίνει σινιάλό είναι στα επίπεδα τιμών των μετοχών, εκεί έχουμε βίαιες ανατιμολογήσεις.


http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-02/for-once-low-oil-prices-may-be-a-problem-for-world-s-economy
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-11/oil-is-the-cheap-date-from-hell
http://econbrowser.com/archives/2016/01/can-lower-oil-prices-cause-a-recession
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1057905/benezouela-plithorismo-ano-tou-700-anamenei-to-dnt
https://www.rt.com/business/325911-low-oil-prices-bad/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-15/cheap-oil-is-bad-for-the-economy-at-least-so-far-
http://www.theenergycollective.com/gail-tverberg/2168941/ten-reasons-why-severe-drop-oil-prices-problem

No comments: