26.3.07

Λιανεμπόριο & real estate

Από "ΤΑ ΝΕΑ" ένα άρθρο που δείχνει τη στρατηγική που ακολουθούν πλέον οι όμιλοι του λιανεμπορίου και στην Ελλάδα.

Μια κουβέντα πρώτα γενικά περί λιανεμπορίου: θεωρείται ο κλάδος που αναπτύσσεται περισσότερο στη χώρα μας, μετά από cafe-bar και εστιατόρια. Και αν τα δύο αυτά έχουν μεγάλη σχέση με τον τουρισμό, το λιανεμπόριο είναι ..παντός καιρού!
Και δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις, προκύπτουν καθαρά από τις εκθέσεις που κάνει το σχετικό όργανο - ΙΟΒΕ - σ'αυτή τη χώρα!
Διαβάστε εδώ flash note της τελευταίας έκθεσης.
Για ..πολύ διάβασμα, το site είναι: www.iobe.gr

Τι στρατηγική έχουν οι ασχολούμενοι με το λιανεμπόριο;
Εκτός από το να έχουν διάσημες αντιπροσωπίες, εγχώριες και ξένες, και να πουλάνε απλά σε λιανοπωλητές (χονδρέμποροι-εισαγωγείς), δημιούργησαν - όσοι δεν είχαν - δίκτυο ώστε να καρπώνονται και το κέρδος του τελικού λιανοπωλητή. Το δίκτυο βέβαια δημιουργήθηκε αρχικά εκεί που υπήρχε ικανή αγοραστική δύναμη, δηλαδή στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως λέμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ποιο είναι το επόμενο τους βήμα;
Επέκταση στην περιφέρεια και εκμετάλλευση των brand names που δημιούργησαν.
Μιλάμε για Πάτρα - Λάρισα - Βόλο - Ιωάννινα - Καλαμάτα - Κρήτη.

Στο άρθρο αναφέρονται και εισηγμένες: Notos - Jumbo - Πλαίσιο
Μη εισηγμένες: Hondos - Praktiker - Public (βιβλία και ηλεκτρονικά)

Ποιο θα πρέπει να είναι γρήγορα το επόμενό τους βήμα (άλμα);
Η επέκταση στα Βαλκάνια λέω εγώ. Μπας και προλάβουν...

Για να δούμε..

Και κοντά στο λιανεμπόριο, ποτίζεται και το real estate! Μάλλον αυτά τα δύο είναι πλέον αλληλένδετα και όπως λένε κάποιοι: μηχανή χρήματος τα εμπορικά κέντρα, με πρώτο παράδειγμα τη Lamda Development, η οποία υπολογίζει σε ετήσια απόδοση 6% το "The Mall" και 7,22% το "Mediterranean Cosmos" της Θεσσαλονίκης.
Δεν μου φαίνεται κι άσχημο για μέρισμα πρώτης χρονιάς...

Κι όσοι παρακαλουθούν τα νέα, γνωρίζουν πόσα εμπορικά κέντρα λιανεμπορίου θα ανοίξουν τις πύλες τους στο λεκανοπέδιο μέχρι το τέλος του 2007...
Επιπλέον 600.000 τ.μ. εμπορικών κέντρων στην Αθήνα μέχρι το 2010 και συνεχίζεται η πλειοδοσία... Δεν θα ανοίξουν όλα όσα σχεδιάζονται αλλά απέχουμε έτη από τη κορυφή..
Η μάχη (εναντίον των μικρών) μόλις άρχισε!

No comments: