10.5.07

H άλλη εξήγηση

Εκτός από τα προφανή
- της Τουρκίας και την έκθεση εκεί των ελληνικών ομίλων και μελλοντικών πολυεθνικών, και
- του πτωτικού εγχώριου ρυθμού αύξησης των κερδών των τραπεζών
μία άλλη εξήγηση στην συμπεριφορά των "επενδυτών" δίνει η κατάσταση με τις ελληνικής οικονομίας...
βλέπε και http://athenstock.blogspot.com/2007/05/commission.html

Ανησυχεί τώρα ο Χ. Αλμούνια για εκλογές, ασφαλιστικό και διαρθρωτικό έλλειμμα
(italics: Almunia - bold: δικά μου)
"Oι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να γνωρίζουν τις επικίνδυνες θέσεις που μπορεί να υιοθετήσουν όταν αποφασίζονται οι πολιτικές πλατφόρμες πριν από τις εκλογές. Πρέπει να γνωρίσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του "προεκλογικού κύκλου", στα έσοδα και τις δαπάνες". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ, ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την Ελλάδα όσο το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και το διαρθρωτικό έλλειμμα παραμένει πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο κ. Αλμούνια ζητά εμμέσως και επίλυση μέχρι το 2010 του ασφαλιστικού προβλήματος στη χώρα μας λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού. "Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει περισσότερα βήματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της γιατί το διαρθρωτικό έλλειμμα είναι ακόμα πολύ υψηλό, γιατί ο μεσοπρόθεσμος στόχος (2010) πρέπει να θεωρηθεί πολύ σημαντικός και για να θεωρηθεί πετυχημένος χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Το πότε και το πώς, θα το αποφασίσουν οι Έλληνες πολιτικοί", δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπός.Όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής Οικονομίας ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι "το διαρθρωτικό έλλειμμα, δηλαδή το πραγματικό έλλειμμα που θα βγει όταν οι θετικές κυκλικές επιπτώσεις της ελληνικής οικονομίας εξαφανιστούν, θα δείτε ότι το έλλειμμα είναι ακόμα πολύ πιο πάνω από το 3% σε διαρθρωτικούς όρους, έτσι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική επιτήρηση ακόμα και μετά την διόρθωση του ελλείμματος κάτω από το 3%".

Τι διαβάζω εγώ;

1. Ωμή πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά, αλλά αυτό το ξέρουμε από 1/1/1993!

2. Η μπόρα της επιτήρησης δεν πέρασε! θα συνεχιστεί! αλλά κι αυτό πάντοτε γινόταν, απλά έως το 2004 τους δίναμε εμείς τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ - έστω και ψεύτικα, και από τότε τα δίνουν εκείνοι ακόμα και 7 μήνες πριν κλείσει το έτος!!! (εαρινές προβλέψεις γαρ) Για μένα προσωπικά δεν είναι κακό... εμείς οι Έλληνες θέλουμε και λίγο βούρδουλα αν νομίζουμε ότι είναι για το καλό μας και παραβλέπουμε την ξεφτίλα!!!

3. Ποια επόμενη κυβέρνηση (ΝΔ μάλλον ή και ΠΑΣΟΚ δεν έχει σημασία) θα βάλει χέρι στο ασφαλιστικό που μας λέει και ξαναλέει ο Almunia;;; Όταν η χώρα θα κατέβει στους δρόμους για τα λεφτάκια (που δεν θα πάρουμε σύνταξη), το ΧΑΑ θα ανεβαίνει; Και βλέποντας απλά το μέλλον μέσα από τη γυάλα σκέφτονται μήπως είναι καλύτερα να φύγουν τώρα και να μην περιμένουν τα εγχώρια ψάρια που προς το παρόν δεν συγκινούνται...
Εδώ η χώρα παρέλυσε για ένα ομόλογο, η κυβέρνηση μέτρησε παραιτήσεις, γίναμε ρόμπα διεθνώς και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες δεν θέλουν πλέον να οργανώνουν εκδόσεις ομολόγων της κυβέρνησης για να μην χάσουν σε αξιοπιστία και τους λένε ότι τα παίρνουν...
http://ellinikaxronika.blogspot.com/2007/04/blog-post_30.html

4. Επειδή το σενάριο το "είδα" μπροστά μου όταν άκουσα για πρώτη φορά τον Κοντοπυράκη της ΕΣΥΕ να υπολογίζει ότι είμαστε 25% πλουσιότεροι από ότι ξέραμε, είναι γνωστό, ότι κι αν λέει ο Αλογοσκούφης ότι είμαστε ώριμοι και μπορούμε πλέον να κάνουμε εκλογές χωρίς γαλαντόμες προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές, η βάση κάθε κόμματος θέλει όχι μόνο να του τάζουν λεφτά αλλά και να του δίνουν κιόλας.
Δεν κερδίζεις έτσι, χωρίς να ξοδέψεις και κάθε κυβέρνηση ανοίγει την κάνουλα το τελευταίο έτος!

Ο λεγόμενος "εκλογικός κύκλος της οικονομίας", τα τέσσερα χρόνια:
1ο: απολαμβάνεις την νίκη
2ο: προσπαθείς κάτι να συμμαζέψεις από τα συντρίμια
3ο: έχεις όρεξη για δουλειά αλλά βλέπεις κι εκλογές
4ο: παροχές πριν τις εκλογές, δουλειά μας είναι η νίκη στις εκλογές

Και μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε στο σημείο επί Σημίτη αυτός να δίνει αυξήσεις στους χαμηλο-όλους τον Σεπτέμβριο του 2003 και την άλλη μέρα να βλέπει τις δημοσκοπήσεις του να πέφτουν κι άλλο και τελικά να ..χάνει τις εκλογές παρά τις παροχές, οι οποίες θεωρήθηκαν αργοπορημένες!

Λέτε η κομματική βάση της κυβέρνησης να μην θέλει αυξήσεις ή πρσλήψεις; Να είναι τόσο άνετη και υπεράνω;

Και άσε τον Almunia να λέει να υπολογίσουμε τον "προεκλογικό κύκλο" και ότι "το έλλειμμα θα ανέβει άνω του 3%"... εμείς θέλουμε υποσχέσεις για παροχές!!!
Λές και οι ξένοι να βλέπουν στην γυάλα τους πολιτική αστάθεια και έλλειμμα πολιτικής βούλησης μετά τις επόμενες εκλογές, κυρίως για το ασφαλιστικό, και για αυτό να είναι συνοφρυωμένοι;

No comments: