14.9.07

Εκλογές και εγχώριοι

Υπέρ των ξεκάθαρων εκλογικών αποτελεσμάτων τάσσονται σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι επικεφαλής των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, των επενδυτικών τραπεζών και των τμημάτων ανάλυσης ξένων οίκων και εγχώριων ΑΧΕ. Στην περίπτωση του αποτελέσματος της προσεχούς Κυριακής η προσέγγισή τους δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.
"Οι αγορές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς ζητούν κυβερνήσεις με ισχυρή πλειοψηφία που να προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές, να λαμβάνουν φορολογικά μέτρα υπέρ του επιχειρείν, να δημιουργούν περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις, να υλοποιούν ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων και να διασφαλίζουν την συνέχεια στο μάνατζμεντ μεγάλων κρατικών ομίλων", αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι πρόσφατες εκθέσεις των Merrill Lynch, Citigroup, Morgan Stanley, ING και S&P πέραν των όποιων πολιτικών ερμηνειών φαίνεται σύμφωνα με μερίδα αναλυτών ότι λειτούργησαν πάνω στη λογική της διατήρησης του οικονομικού "status quo". Με τη λογική αυτή συντάσσεται ο κ. Τάκης Ζαμάνης επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της ΒΕΤΑ Securities. "Αυτό που ζητάει η αγορά είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα της επόμενης ημέρας. Εκτιμώ ότι η εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα προεξοφλεί το σενάριο της πολιτικής σταθερότητας κάτι που θα φανεί ωστόσο πιο καθαρά την επομένη των εκλογών".
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καραρίζος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Proton Securities , σημειώνει ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος "είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο".
Τι λένε όμως οι παράγοντες της αγοράς στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού; Ζητούμενο στην περίπτωση αυτή αποτελεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί έως ότου επαναπροσδιοριστεί η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης και οι σχέσεις της με τους ξένους οίκους.
"Η αλλαγή προσώπων και καταστάσεων στις διοικήσεις των μεγάλων κρατικών ελληνικών ομίλων απαιτεί χρόνο. Με βάση το δεδομένο αυτό, μπορεί να υπάρξει μια περίοδος αστάθειας στο χρηματιστήριο αφού δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσουν τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οι ξένοι οίκοι που αναλαμβάνουν μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν θα βρει ξανά τις ισορροπίες της αφού εν πολλοίς ο ρόλος των ξένων χρηματοοικονομικών οίκων στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει αυξημένος", λέει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος.
Με τη σειρά του ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ συμφωνεί ότι "σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, μπορεί να απαιτηθεί μια περίοδος προσαρμογής, όμως η αγορά θα κινηθεί πάνω στις ήδη υπάρχουσες συνισταμένες". Υπάρχει όμως και ένα σενάριο που όλοι δείχνουν να απεύχονται, αυτό της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Πρόκειται για την χειρότερη εξέλιξη, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, ιδίως αν η κατάσταση αυτή οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο παγώνουν και η οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο επικίνδυνης στασιμότητας. Κυβερνήσεις ευάλωτες ή συνεχείς εκλογικές διαδικασίες αυξάνουν την αβεβαιότητα και περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις. Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης θεωρεί βέβαιο σε αυτή τη περίπτωση ότι το Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό τις πιέσεις στις τιμές των μετοχών. Το σενάριο αυτό αποτελεί τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για εταιρείες που βρίσκονται ήδη σε τροχιά αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων ή διαρθρωτικών αλλαγών όπως η ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η AΤΕbank, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΔΑΠ. Από τη πλευρά του ο κ. Κώστας Σεγρεδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Praxis International ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, ζητούμενο θα αποτελέσει η στάση των ξένων θεσμικών απέναντι στους μεγάλους κρατικούς εισηγμένους ομίλους, όμως σε κάθε περίπτωση εκτιμά πως τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς θα παίξουν το τελικό ρόλο για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. "Η χώρα βρίσκεται πλέον σε περιβάλλον ευρωζώνης, το Χ.Α. θεωρείται μια μικρή πλην ώριμη αγορά, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 52% της κεφαλαιοποίησης των μετοχών του FTSE -20 και πραγματοποιούν το 65% των ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α. Εκτιμώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτός δραματικών πολιτικών αλλαγών, σε μικρό βαθμό θα επηρεάσει την αγορά με εξαίρεση τις μετοχές εταιρειών που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση", τονίζει ο κ. Βασίλης Καραρίζος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Proton Securities. Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο κ. Κ. Σεγρεδάκης. "Η Σοφοκλέους είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ξένες αγορές οπότε ο πρώτος λόγος στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει το διεθνές κλίμα και τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων", σημειώνει.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων όλα εξαρτώνται από τη σύνθεση τους, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Αν και συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φαίνεται να είναι σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς το πιο ευπρόσδεκτο όχι μόνο για το Χρηματιστήριο αλλά και για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής αφού εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι χρυσές τομές γύρω από φλέγοντα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η ανεργία και το εργασιακό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί της αγοράς συμφωνούν ότι στη φετινή εκλογική περίοδο έπειτα από περίοδο δέκα σχεδόν ετών το Χρηματιστήριο δεν είχε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, σημάδι προόδου για τους ίδιους.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=359862

6 comments:

Τdi said...

Για τους παίχτες..τα σενάρια των εκλογικών αποτελεσμάτων μπορεί να σημαίνουν κάτι έως και πολλά...

Για τους επενδυτές..δεν θα 'πρεπε να λένε έως και τίποτα..Ο Νοέμβρης των εκλογών των ΗΠΑ, μάλλον τους θα τους πει πολλά παραπάνω
..ανεξάρτητα το εθνικό εκλογικό αποτέλεσμά μας και το χρώμα του.
..ΕΚΤΟΣ! ...της περίπτωσης συνεργασίας των 2 leader..όπου βέβαια αμφισβητείται η ικανότητα των 2 leader να λύσουν προβλήματα τύπου Ασφαλιστικό κτλ, θα είναι βέβαια μια πρόκληση που δεν την έχουμε ξαναδεί .. άρα κ οι προβλέψεις μας δεν μπορούν να είναι αρκετά ακριβείς..We l;ive in Greece after all..

Καλησπέρα...

geokalp said...

Τα είπες όλα μόνος σου!

Τdi said...

..παρεπιμπτόντως..Nα χαίρεστε το παιδί σας φίλε μου..

Τdi said...

Επίσης είσαι προτιμώμενος και promo-τούμενος..

http://wisperspot.blogspot.com/

geokalp said...

ευχαριστώ για τις ευχές! Να πω και στα δικά σου; Το γράφω πάντως!

Τdi said...

wisperspot=w(h)isperspot (ρεζίλι γενίκαμε..το άλλαξα αρων αρων..)