19.10.07

Οκτώβριος - δεν γίνονται κάθε φορά!

Την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου (1987), θα είναι η 20ή επέτειος της ”Μαύρης Δευτέρας”, της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Εκείνη την ημέρα ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 22,6% -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.
Μία βδομάδα αργότερα έχουμε ακόμη πιο δυσοίωνες επετείους.
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929 ο Dow υποχώρησε 13,5% και την επόμενη 11,7%. Ήταν το κραχ της Wall Street που προηγήθηκε της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.
Έχουμε και τη 10η επέτειο από τη χειρότερη ημέρα της ασιατικής κρίσης του 1997, που έπληξε τελικά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου του 1997. Εκείνη την ημέρα το New York Stock Exchange υποχρεώθηκε να κλείσει νωρίτερα υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων, αν και σύντομα ανέκαμψε.
http://www.euro2day.gr/articles/141189/

Σήμερα, το δικό μας ανακάμπτει προς τις 5,200 μονάδες απέχοντας όμως σχεδόν χίλιες μονάδες από το ιστορικό ρεκόρ του.
Σε αντιστοιχία, οι αλλοδαποί δείκτες είτε είναι οριακά κοντά στο ρεκόρ τους (FTSE-UK) είτε το έχουν ξεπεράσει (DJ)... που σημαίνει ότι:
- το '99 ήταν μια τρελή υπερβολή που αυτή τη φορά έχει διορθωθεί και τα σημερινά επίπεδα είναι το ύψος που έπρεπε περίπου να είχαμε πάει και τότε
- η πτώση που ακολούθησε το '99 - έως το Μάρτιο 2003 - ήταν υπερβολική και δεν είναι δυνατόν να μας ξαναφτάσει στα επιπεδα ρεκόρ του '99, όχι ότι δεν θα γίνει ποτέ, απλά όχι τώρα κοντά.. (εκτός εάν η μαρίδα - μόνο?- μας "στείλει" - πότε? - δεν είμαι προφήτης!)

Νομίζω ότι το κλειδί είναι ο τζίρος που επηρεάζεται κυρίως από:
- τη θέση των ξένων - που λογικά δεν πρόκειται να αποσύρουν σημαντικά κεφάλαια, αλλά πρέπει και να ικανοποιούνται (αποτελέσματα-μερίσματα-θεσμικά θέματα)
- οι κινήσεις των εγχωρίων θεσμικών - που είναι; η MIG κάτι κάνει μόνο αλλά τα κίνητρά της είναι ίσως περίεργα...
- τη μαρίδα - προς το παρόν σε άλλον ωκεανό

Τέλος, ο ρυθμός του ταμπούρλου δεν είναι σε καμία περίπτωση εγχώριος, ούτε καν σε μεμονωμένες περιπτώσεις...

10 comments:

Unknown said...

ρε geokalp όλο καταστροφές βλέπεις. έλεος πια

Unknown said...

όταν θα το δεις το ΧΑΑ 6οοο τότε θα ψάχνεις για μαύρες Τρίτες.

geokalp said...

@john
στο ΧΑΑ δεν βλέπω καμία καταστροφή...
αφού αυτοί που ασχολούνται είναι 150,000 τότε δεν μπορεί αυτοί να καταστραφούν...
εάν ασχολιόντουσαν 1,000,000 τότε ίσως αρκετοί από αυτούς να καταστραφούν (αλά '99)

στα άλλα του ποστ πάλι πολλά είπες...

geokalp said...

”Μαύρη” Παρασκευή στη Wall Street
(19/10/2007)

Με σημαντικές απώλειες, που στοίχισαν στον Dow σχεδόν 365 μονάδες, ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και 20η επέτειο της ”Μαύρης Δευτέρας”, της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη, όπου ο Dow Jones υποχώρησε κατά 22,6%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα τρίτου οικονομικού τριμήνου μιας σειράς σημαντικών αμερικανικών εταιριών και η διατήρηση της πετρελαϊκής τιμής στα επίπεδα ρεκόρ των 89 δολαρίων το βαρέλι, αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας με αποτέλεσμα να προβούν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, ο Dow Jones έκλεισε στις 13.522,02 μονάδες, με απώλειες 2,64% που διαμόρφωσαν την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη στο -4,1%.

Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.725,16 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,65% σε ημερήσια και 2,9% σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,56%, στις 1.500,63 μονάδες, με αποτέλεσμα η εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφωθεί στο -3,9%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Wachovia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση πτώσης 10% στην κερδοφορία τρίτου τριμήνου λόγω των επισφαλών δανείων.

Σημαντική πτώση εμφάνισε και η μετοχή της 3M, καθώς η αύξηση 7,4% των καθαρών κερδών τριμήνου ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων και δεν ικανοποίησε τους επενδυτές.

Ισχυρή υποχώρηση κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Caterpillar, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η διοίκηση της εταιρείας για τα αποτελέσματα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

”Φωτεινή” εξαίρεση στη σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε ο τίτλος της Google, η οποία ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό για να κλείσει τελικά με κέρδη 0,80%, ως απόρροια της εντυπωσιακής αύξησης κερδών της τάξης του 46% που εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου (σειρά Νοεμβρίου), τα οποία αν και κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στο ηλεκτρονικό session στα 90,07 δολ. έκλεισαν τελικά στα 88,64 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,93%.

Με απώλειες έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,23% και διαμοφώθηκε στις 6.527,90 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 7.884,12 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,47%, ενώ πτώση 0,46% σημείωσε ο CAC 40 στο Παρίσι, που ολοκλήρωσε στις 5.740,48 μονάδες.

geokalp said...

Τα κινεζικά χρηματιστήρια οδεύουν προς κατάρρευση, προβλέπει ο Αλαν Γκρίνσπαν

«Θα υπάρξει ένα κραχ στην Κίνα. Αυτό που αγνοώ είναι το πότε», είπε ο Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Emerging Markets («Αναδυόμενες Αγορές»).

Ο Γκρίνσπαν εξήγησε ότι η πεποίθησή του αυτή πηγάζει από το γεγονός της «έλλειψης ιστορικής κουλτούρας των αγορών» στην Κίνα.

Από τις αρχές του έτους το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει καταγράψει άνοδο κατά 100%, ενώ το 2006 σημείωσε άνοδο 130%.

Την Παρασκευή έκλεισε με οριακή πτώση (-0,12%), στις 5.818,05 μονάδες.

geokalp said...

διαφορές/ομοιότητες με 1987:

Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, τη περασμένη Δευτέρα ο αρθρογράφος E.S.Browning με τίτλο: «ένα ταραγμένο-νευρικό κοίταγμα στο παρελθόν... στον Οκτώβριο του 1987» υποστηρίζει ότι η επέτειος της πτώσης βρίσκει με το σήμερα μερικές ομοιότητες και διαφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Browning «πριν από το 1987 υπήρξε άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών πάνω από πέντε χρόνια και σε κάποιο βαθμό η αγορά ήταν εξαντλημένη. Το δολάριο ήταν «κάτω από επίθεση» το 1987. Το 1987 μεγάλες εξαγορές επιχειρήσεων «έλαμπαν» στη Wall Street. Και τότε και φέτος οι αγορές που δανείζονται αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα-αναστάτωση. Φέτος όπως και το ’87 επενδυτές νόμιζαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κομπιουτερικές τεχνικές, ώστε να προστατευθούν από τις πτώσεις του Χρηματιστηρίου. Και στις δύο περιπτώσεις απέτυχαν.

Το 1987, επενδυτές ήθελαν να πουλήσουν futures σε περίπτωση πτώσης. Ανακάλυψαν ότι πολλοί ήθελαν να κάνουν το ίδιο – να πουλήσουν το ίδιο future την ίδια στιγμή και δεν υπήρχαν αγοραστές.» Καταλήγοντας στο άρθρο του ο κ. Browning υπογραμμίζει ότι μερικοί επενδυτές ανησυχούν ότι τα τωρινά οικονομικά προβλήματα μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά του 1987 και πολύ μεγαλύτερα σε διάρκεια ακόμα και αν δεν υπάρξει κατάρρευση του Χρηματιστηρίου ή Bear Market. Η κατάρρευση του ’87 ήταν γύρω από υπερτιμημένες μετοχές και τα αυξανόμενα επιτόκια, αλλά δεν έπληξε σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη. Τα προβλήματα φέτος συμπεριλαμβάνουν την απειλή στις καταναλωτικές δαπάνες από την ύφεση στην αγορά κατοικίας και τα πιστωτικά προβλήματα».

καλά δεν τα γράφει κι όλα...
η μεγάλη διαφορά ήταν ότι τότε είχαν εισαχθεί στην αγορά computer driven orders οι οποίες δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό που έπρεπε...

Unknown said...

Δεν έχω το δικαίωμα να εκφράζομαι ελεύθερα.Δεν κατάλαβα δηλαδή.

Unknown said...

Θες να με φιμώσεις?

Η λέξη διάλογος είναι άγνωστη σε'σένα

Unknown said...

όλα μαύρα τα βλέπεις.
γιατι?

Unknown said...

Επιτέλους geoklap πες την αλήθεια τι εκπροσωπείς?

Μήπως είσαι παπαγαλάκι κάποιων?