18.8.09

Υποχώρηση Ομπάμα για κρατικό ΕΣΥ

Ανοιχτή η προοπτική συμβιβασμού με τους Ρεπουμπλικανούς, που ενδεχομένως θα εξοργίσει τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το επίμαχο σχέδιο για την κρατική ασφάλιση και να δεχθεί τη δημιουργία ασφαλιστικών συνεταιρισμών των καταναλωτών εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αντιμέτωπος με κλιμακούμενες αντιδράσεις έναντι των προτάσεών του για την εκ βάθρων ανανέωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Υποχωρώντας μπροστά στις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών και προσφέροντας πολιτική κάλυψη στους φορολογικά συντηρητικούς Δημοκρατικούς, η κυβέρνηση Ομπάμα διεμήνυσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την ιδέα για έναν κρατικό ασφαλιστικό φορέα. Η στροφή Ομπάμα αφήνει ανοιχτή την προοπτική ενός συμβιβασμού με τους Ρεπουμπλικανούς, που ενδεχομένως θα εξοργίσει τους προοδευτικούς υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσει αναγκαία διέξοδο σ' ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής.
Αξιωματούχοι από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα συζητούν το θέμα διεκδικώντας παραχωρήσεις, ενώ το Κογκρέσο θα κληθεί να μελετήσει τις σχετικές προτάσεις τον Σεπτέμβριο μετά τη θερινή διακοπή του Αυγούστου. Αντιμέτωποι με δύσπιστα ακροατήρια, οι βουλευτές και ο Λευκός Οίκος ψάχνουν την πλέον κατάλληλη οδό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των 46 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών με το μικρότερο δυνατόν πολιτικό κόστος.
Δεν άφησε περιθώρια
Με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο CNκαι στο ABC, η υπουργός Υγείας, Κάθλιν Σιμπέλιους, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για την ήδη διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πρόταση για την ιδιωτική περίθαλψη, είπε η κ. Σιμπέλιους, δεν αποτελεί το πιο «σημαντικό στοιχείο» του σχεδίου αναμόρφωσης του συστήματος υγείας. Ο Λευκός Οίκος θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, υπογράμμισε η υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Κεντ Κόνραντ της Βόρειας Ντακότας, μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί ιδιοκτησίας καταναλωτών θα μπορούσαν να πωλούν ασφάλιση σε ανταγωνιστική βάση με τις ιδιωτικές εταιρείες, λειτουργώντας με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ειδικά στις αγροτικές πολιτείες, όπως η δική του. Με αρχική κυβερνητική υποστήριξη ύψους τριών έως τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο μιας κρατικής δομής με κρατικές θυγατρικές, αλλά ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Θα υποχρεούνται να διατηρούν επαρκή κεφάλαια, όπως οι ιδιωτικές εταιρίες ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση αυξημένων αιτημάτων.
Η συζήτηση όμως βρίσκεται ακόμη στην αρχή, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν σκληρή μάχη κατά τις σχετικές εργασίες του Κογκρέσου από τον Σεπτέμβριο. Χθες, ο πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών και κορυφαία προσωπικότητα στην προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, Χάουαρντ Ντιν, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί πράγματι να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση του υγειονομικού συστήματος χωρίς άμεσο κυβερνητικό ρόλο. Ο κ. Ντιν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα να εμμείνει στις αρχικές της θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ένας κρατικός φορέας είναι αναγκαίος για οποιαδήποτε γνήσια αλλαγή. Μιλώντας στις πρωινές ειδήσεις, ενώ ήδη είχαν πυκνώσει οι ενδείξεις για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Χάουαρντ Ντιν υπογράμμισε ότι ο άμεσος ρόλος της κυβέρνησης είναι η αρχή και το τέλος μιας μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. «Δεν θα έπρεπε να ξοδεύουμε 60 δισεκατομμύρια το χρόνο, επιχορηγώντας τη βιομηχανία των ασφαλειών», τόνισε.
«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένας ανταγωνιστής για την ιδιωτική ασφάλιση και αυτό είναι το πιο σημαντικό», είχε δηλώσει την Κυριακή η κ. Σιμπέλιους, υποστηρίζοντας τη νέα γραμμή. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ο οποίος όμως αρνήθηκε να εξηγήσει εάν η ιδέα για έναν κρατικό φορέα έχει αποκλειστεί. «Εκείνο που προέχει είναι να έχουμε επιλογή και ανταγωνισμό στην αγορά των ασφαλειών», σημείωσε. Μία ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατεβάσει αισθητά τον πήχυ. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κρατικός φορέας, είτε τον αποκτήσουμε είτε όχι, δεν θα είναι το επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του στο Κολοράντο το Σάββατο. «Είναι ένα κομμάτι, ένα μέρος της μεταρρύθμισης».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_26_18/08/2009_325963

No comments: