22.9.11

Ανακόπτει ταχύτητα η βρετανική οικονομία

Οι προειδοποιήσεις ΔΝΤ, η μείωση φορολογικών εσόδων και οι φήμες για «πακέτο τόνωσης»
Reuters, AP
Εντονη φημολογία και αρκετά δημοσιεύματα για επείγον σχέδιο κρατικής στήριξης της ανάπτυξης της Βρετανίας με 5 δισ. στερλίνες (5,72 δισ. ευρώ) κυκλοφορούν στους πολιτικούς κύκλους στο Λονδίνο. Αφορμή υπήρξε ο κώδωνας κινδύνου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τη φετινή ανάπτυξη της χώρας. Διά στόματος του ανώτατου οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ προέβλεψε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1,1% φέτος εν συγκρίσει με την προηγούμενη εκτίμηση για 1,5% και εκείνη του 1,7% του υπ. Οικονομικών. Το 2012, η ανάπτυξη θα είναι 1,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης. Σε μια ασυνήθιστη αλλαγή στάσης για το ΔΝΤ, ο κ. Mπλανσάρ απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επανεξετάσει το πρόγραμμα περικοπών, εάν η οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, διέψευσε τα περί νέων δαπανών, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η Βρετανία δεν είναι αλώβητη από τους εξωγενείς παράγοντες». Προσθέτει, δε, ότι «η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προσφάτως μιλήσει θετικά για την πολιτική λιτότητας». Ο υπ. Ενέργειας, Κρις Χιουν, συνέστησε επίσπευση δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. Η Εργατική αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον κ. Οσμπορν για γελοία αναποφασιστικότητα.
Επιδεινώνοντας την εικόνα ακόμη περισσότερο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Αύγουστο, τρίτο μήνα στη σειρά, υποχώρησε στις 48 μονάδες από τις 49 του Ιουλίου, επίπεδα 30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο λόγω των κοινωνικών ταραχών στη χώρα και της αναστάτωσης στις αγορές. Εντούτοις, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν.
Επίσης, τον Αύγουστο, ο δημόσιος δανεισμός διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα 15,9 δισ. στερλίνες, αν και ο δανεισμός των προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Οι αναλυτές ανέμεναν να φθάσει τα 13,2 δισ. στερλίνες, αλλά οι δημόσιες δαπάνες διογκώθηκαν και τα έσοδα από τη φορολογία μειώθηκαν σχεδόν 5% έναντι του οικονομικού 2010. Το καθαρό χρέος της Βρετανίας φθάνει σήμερα το 61,4% του ΑΕΠ έναντι του 55,3% πέρυσι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/09/2011_456804

No comments: