20.6.13

Berenberg: Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών

Συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών Alpha, Πειραιώς, Εθνικής Eurobank αλλά και του ΤΧΣ είχαν στελέχη της Berenberg στις 17 Ιουνίου, όπως αναφέρει η τράπεζα σε σχετικό report.
Σύμφωνα με την Berenberg Βank, οι τράπεζες θα καταγράψουν ζημίες και το 2013 λόγω των υψηλών επισφαλειών και αναμένουν το break even το 2014, χρονιά όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΝPLs) θα κορυφωθούν. Η βασική προτεραιότητα των τραπεζών είναι η ενοποίηση, το downsizing και η ισχυροποίηση των ισολογισμών.
Παράλληλα οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που διαθέτουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενη ισχυρή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Όπως αναφέρεται στο report:
-Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2015, με εξαίρεση την Εθνική, που εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη.
- Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται από το 24% έως το 31% με χειρότερα "κομμάτια" την καταναλωτική και ετην πιχειρηματική πίστη.
- Όλες οι τράπεζες έχουν σημαντική παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη την οποία θέλουν να διατηρήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την Berenberg ,αυτό ίσως δεν καταστεί εφικτό λόγω της κρατικής βοήθειας.
- Είναι ευκολότερη για τις τράπεζες η επανατιμολόγηση (re-pricing) των καταθέσεων παρά των δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Μια αύξηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, ενώ δεν θα επέτρεπε στις εταιρίες να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα ήταν εφικτή, αναφέρεται στο report.

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1109284/berenberg-h-strathgikh-ton-ellhnikon-trapezon.html

No comments: