6.9.13

ποιος θα κυβερνά αυτό το τόπο


Στα σενάρια που κυκλοφορούν για το μέλλον κρύβεται φόβος. Φόβος και για το τυχόν άγνωστο, φόβος και για την επανάληψη του γνωστού με χειρότερο προσωπείο.

Η περίοδος μέχρι την έλευση του Μνημονίου ήταν γεμάτη από κόμματα και πολιτικούς. Για να κάνεις τη δουλειά σου έπρεπε να έχεις σχέση μαζί τους, σε σημείο που θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η χώρα εξουσιαζόταν από οικογένειες πολιτικής μαφίας. Αυτοί ήταν κυρίως οι κεντρώοι και οι δεξιοί, οι οποίοι είχαν υπό τον έλεγχό τους τα αντίστοιχα κοινωνικά ποτάμια, τα οποία εναλλάσονταν με διάφορες παραλλαγές στην εξουσία από το 1821.

Όμως το 2011 όλα άλλαξαν και το 2012, οι δύο κραταιοί πολιτικοί σχηματισμοί αν και ενωμένοι ίσα που κυβερνούν πλειοψηφικά. Οι εκτιμήσεις μάλιστα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια μεγάλη περίοδο κατά την οποία θα συγκροτούνται μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας. Κυριαρχεί φόβος για το πως ακριβώς θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια το κοινωνικό τοπίο όταν η συνηθισμένη μεταφορά των κοινωνικών αιτημάτων προς το "κράτος-φέουδο" δεν θα βρίσκει ανταπόκριση, ενώ και το ίδιο το κράτος θα βρίσκεται την ίδια περίοδο σε μια κατάσταση "απελευθέρωσης" από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Ποιος / ποιοι ακριβώς θα βρίσκονται σε θέση ισχύος;

Είναι βέβαιο ότι το κενό που θα αφήσουν οι "πολιτικές μαφίες" θα γίνει προσπάθεια να γεμίσει. Είτε από νέες (ακραίες) πολιτικές μαφίες, είτε από νέες κοινωνικο-οικονομικές μαφίες, πχ από την έλευση ρώσων μεγιστάνων. Από την άλλη, δε χρειάζεται να είναι μαφία, μπορεί να είναι απλά "ξένοι επενδυτές", πχ Γερμανοί. Και αν η λέξη "μαφία" είναι βαριά, η λέξη "συμμορία" μπορεί να αποτυπώνει καλύτερα τα χαμηλά ένστικτα.

Με το κράτος σε μια κατάσταση όπως περιγράφηκε παραπάνω, ο πολίτης / κάτοικος αυτής της περιοχής του πλανήτη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με νέες δυσάρεστες καταστάσεις.



2 comments:

Anonymous said...

Πλούσια ατζέντα για μέτρα 4 δισ. ευρώ

Τη λήψη νέων μέτρων τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, αλλά και «διορθωτικών» παρεμβάσεων στους προϋπολογισμούς των ετών 2013 και 2014, έρχεται να επιβάλει η τρόικα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.

...

Το ανησυχητικό είναι πως η τρόικα στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές (για χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ) βασίζονται στην υπόθεση της «σημαντικής προόδου όσον αφορά την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί». Αφήνει έτσι σαφώς να εννοηθεί πως το κενό μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερο σε περίπτωση αστοχιών και συνεπώς να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα.


http://www.naftemporiki.gr/finance/story/695412

Anonymous said...

1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (360 ευρώ). Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.

3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων –ανά Ταμείο– είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη –παραδείγματος χάριν – των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά. Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.

4. Παροχές. Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Αλλωστε, ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Πάντως, οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν / μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.

5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

6. Εφάπαξ. Ένα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα. Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=259247&catID=3